Najnovija promjena na satu Sudnjeg dana dovodi nas bliže ponoći nego ikad

59

Vrhunski znanstvenici i stručnjaci za sigurnost pomaknuli su u utorak “sat Sudnjeg dana” unaprijed na samo 90 sekundi do ponoći – signalizirajući povećani rizik za opstanak čovječanstva zbog nuklearne sjene zbog sukoba u Ukrajini i rastuće klimatske krize.

Novo mjerenje vremena koje je postavio Bulletin of the Atomic Scientists bliže je ponoći nego ikad prije

Kazaljke na satu, koje Bulletin opisuje kao “metaforu koliko je čovječanstvo blizu samouništenja”, bile su na 100 sekundi do ponoći od siječnja 2020. – što je bilo najbliže ponoći u njegovoj povijesti. Odluku o ponovnom postavljanju kazaljki simboličnog sata svake godine donosi Odbor za znanost i sigurnost Biltena i njegov odbor sponzora, koji uključuje 10 dobitnika Nobelove nagrade. U priopćenju, Bulletin je rekao da je ove godine pomaknuo kazaljke na satu za 10 sekundi “uglavnom, ali ne isključivo, zbog ruske invazije na Ukrajinu i povećanog rizika od nuklearne eskalacije”.

“Ruske slabo prikrivene prijetnje uporabom nuklearnog oružja podsjećaju svijet da je eskalacija sukoba – slučajno, namjerno ili pogrešnom procjenom – užasan rizik”, navodi se. “Mogućnost da sukob izmakne ičijoj kontroli ostaje velika.”

Bilten navodi da je na novo vrijeme “također utjecala stalna prijetnja koju predstavlja klimatska kriza i raspad globalnih normi i institucija potrebnih za ublažavanje rizika povezanih s naprednim tehnologijama i biološkim prijetnjama kao što je COVID-19”.

“Živimo u vremenu neviđene opasnosti, a sat Sudnjeg dana odražava tu stvarnost”, rekla je Rachel Bronson, predsjednica i izvršna direktorica Bulletin of the Atomic Scientists. 90 sekundi do ponoći je najbliže što je sat ikada bio postavljen na ponoć, a to je odluka koju naši stručnjaci ne shvaćaju olako”, rekao je Bronson. “Američka vlada, njezini NATO saveznici i Ukrajina imaju mnoštvo kanala za dijalog“, rekla je. “Pozivamo vođe da istraže sve njih do njihove najveće sposobnosti kako bi vratili sat unatrag.”

Poziv na akciju

Bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon također je pozvao svjetske čelnike da poduzmu mjere u svijetu koji je postao opasniji zbog COVID-19, ekstremnih vremenskih prilika i “nečuvenog rata Rusije protiv Ukrajine”.

“Čelnici nisu poslušali upozorenja sata Sudnjeg dana 2020.”, rekao je Ban. “Svi nastavljamo plaćati cijenu. U 2023. godini od vitalne je važnosti za dobrobit svih nas da oni djeluju.”

Nobelovom nagradom za mir nagrađena međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja također je primijetila pomicanje kazaljki na satu. “Dosta nam je upozorenja o Satu Sudnjeg dana nakon kojih slijedi neaktivnost”, rekla je izvršna direktorica ICAN-a Beatrice Fihn u izjavi. “Čelnici nuklearno naoružanih država moraju hitno pregovarati o nuklearnom razoružanju, a sastanak G7 u Hirošimi u svibnju 2023. savršeno je mjesto za ocrtavanje takvog plana“, rekla je Fihn. Sat je izvorno bio postavljen na 7 minuta do ponoći. Najdalje od ponoći koje je ikad bilo je 17 minuta, nakon završetka Hladnog rata 1991. godine. Bilten su 1945. godine osnovali Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer i drugi znanstvenici koji su radili na projektu Manhattan koji je proizveo prvo nuklearno oružje. Ideja o satu koji simbolizira globalnu ranjivost na katastrofu uslijedila je 1947. godine.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari