Nad Europom snimljeno golemo svjetlo nalik na eksploziju bombe

76

Dana 8. listopada, francuski astronaut Thomas Pesquet snimio je izuzetno rijedak primjer s broda Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Fotografija izgleda kao da prikazuje kobaltnu bombu koja eksplodira nad Europom, ali ovo zastrašujuće plavo svjetlo nije nanijelo nikakvu štetu našem svijetu. Zapravo, većina ljudi nikada ne bi ni primijetila da se to dogodilo.

Umjesto toga, fotografija prikazuje nešto daleko manje zloslutno. Prikazuje nešto što se naziva ‘prolazni svjetlosni događaj’ – fenomen poput munje. Ovaj fenomen poznat je i kao munja u gornjoj atmosferi, a prolazni svjetlosni događaji hrpa su povezanih pojava koje se događaju tijekom grmljavine, ali znatno iznad mjesta gdje bi se pojavile normalne munje. Iako su povezani s munjama, djeluju malo drugačije.

Postoje ‘plavi mlazovi’, koji se događaju niže u stratosferi, a pokreću ih munje. Ako se munja širi kroz negativno nabijeno (gornje) područje grmljavinskih oblaka prije nego što prođe kroz pozitivno područje ispod, munja završava udarajući prema gore, pa “zapali” plavi sjaj molekularnog dušika.

“Ono što je fascinantno kod ove munje je da su je prije samo nekoliko desetljeća anegdotski promatrali piloti, a znanstvenici nisu bili uvjereni da oni zaista postoje”, objašnjava Pesquet u naslovu fotografije. Iako Pesquet ne objašnjava konkretno koju vrstu svjetlosnog događaja vidimo, ova bi slika mogla prikazivati ​​’plavi starter’ što je plavi mlaz koji ne stiže baš do mlaznog dijela, već umjesto toga stvara kraći i svjetliji sjaj.

Ove je događaje posebno teško fotografirati sa zemlje jer se nalaze vrlo visoko na nebu i također ih često zaklanjaju olujni oblaci. Osim toga, fenomeni obično traju samo nekoliko milisekundi ili nekoliko sekundi svaki put.

Imajući sve to na umu, ISS čini se posebno izvrsnim mjestom za traženje ovih prolaznih događaja, osobito ako imate uključen timelapse. Do sada smo vidjeli niz ovih događaja koje su astronauti snimili na ISS-u, a mali broj sa Zemlje.

Zanimljivo je da Zemlja nije jedino mjesto na kojem se održavaju svjetlosne emisije, a istraživači su prošle godine otkrili da su se na Jupiteru pojavljivali i “plavi duhovi”. “Ovo je vrlo rijetka pojava i imamo objekt izvan europskog laboratorija Columbus posvećen promatranju ovih bljeskova svjetlosti.”

Nadamo se da će nam ovo istraživanje u budućnosti dati još mnogo fotografija ovog nevjerojatnog fenomena!

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari