Moskva rano jutros napadnuta dronovima!

263
moskva

Rusija je optužila Ukrajinu za pokretanje niza napada dronovima na Moskvu rano ujutro.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je na Telegramu da je Kijev izveo “teroristički napad” koristeći najmanje osam dronova.

Dužnosnici su rekli da je na nekoliko zgrada pričinjena manja šteta.

Gradonačelnik glavnog grada, Sergej Sobjanin, kaže da nitko nije ozbiljno ozlijeđen. Hitne službe bile su “na mjestu incidenta”, rekao je. Ministarstvo obrane tvrdi da su svi dronovi presretnuti.

“Tri od njih su potisnute elektroničkim ratovanjem, izgubile kontrolu i odstupile od planiranih ciljeva. Još pet dronova oboreno je raketnim sustavom zemlja-zrak Pantsir-S u moskovskoj regiji”, priopćilo je ministarstvo.

Ranije su mediji govorili da se radilo o čak 30 dronova. Vlasti su također rekle da je nekoliko njih palo na zgrade nakon što su srušeni.

Iz Kijeva nije bilo komentara, ali u ponedjeljak je šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general Kyrylo Budanov, upozorio na brz odgovor na niz ruskih raketnih napada na Kijev.

Slike objavljene na društvenim mrežama pokazuju tragove dima na nebu iznad ruske prijestolnice. Drugi su pokazivali razbijeni prozor.

Sobjanin je rekao da su neki stanovnici evakuirani. Na Telegramu je objavio i da su dvije osobe zatražile liječničku pomoć.

Sudeći po razgovorima na društvenim mrežama, eksplozije je čulo i mnogo ljudi u moskovskom području, dodaje.

Udari na Moskvu uslijedili su nakon noćnog napada bespilotnim letjelicama na ukrajinsku prijestolnicu Kijev, u kojem je navodno najmanje jedna osoba ubijena.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su krhotine koje su padale zapalile zgrade dok je ukrajinska protuzračna obrana presrela više od 20 dronova.

Napad dronovima na Kremlj dogodio se početkom svibnja.

U to je vrijeme nepotvrđena snimka kružila internetom na kojoj se vidi dim kako se diže iznad kompleksa, dok je drugi video prikazivao malu eksploziju iznad zgrade Senata.

Ruske vlasti tvrdile su da se radi o napadu koji je naredio Kijev, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij negirao da je njegova zemlja umiješana u incident.

Izvor: BBC

Komentari