Modernino cjepivo odobreno za tinejdžere u EU

23

Europska agencija za lijekove odobrila je upotrebu cjepiva Moderna za djecu u dobi između 12 i 17 godina. To je drugo cjepivo protiv Covida-19 koje je za adolescente odobrila EMA. U svibnju je Pfizer-BioNTech dobio zeleno svjetlo.

Američko cjepivo Moderna zahtijeva dvije doze u razmaku od četiri tjedna, kaže EMA. Očekuje se da će Europska komisija sada proširiti cijepljenje Modernom na mlade, na temelju preporuke EMA-e. Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je bogate zemlje da šire cjepiva na globalnoj razini.

Međutim, pristaše tvrde da je širenje cijepljenja za djecu važno osobito sada kada je vrlo zarazna varijanta Delta široko rasprostranjena u Europi, a slučajevi naglo rastu u nekim područjima. Djeca također moraju biti uključena u cijepljenje ako se želi postići cilj imuniteta stada – to jest, kada visoka razina cijepljenja usporava širenje virusa u populaciji.

Većina djece ne obolijeva ozbiljno od Covida-19, ali još uvijek su u opasnosti i mogu prenijeti Covid-19 na osobe u rizičnoj populaciji. EMA kaže da je studija s cjepivom Moderna, u kojoj je sudjelovalo 3.732 djece u dobi od 12 do 17 godina, pronašla odgovore slične onima kod mladih odraslih od 18 do 25 godina. U toj studiji nitko od onih koji su primili cjepivo nije razvio Covid-19.

Izvor: BBC

Komentari