Mnogi u vlastitim domovima nisu sigurni. Strahuje se od porasta obiteljskog nasilja

23

Obitelji diljem svijeta zatvorene su u svojim domovima kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Međutim, što je s onima koji se u svojim domovima ne osjećaju sigurno?

Udruge koje pomažu žrtvama obiteljskog nasilja diljem Europe oglasile su uzbunu nakon što je koronavirus stigao u Europu. Stres se javlja zbog izoliranosti, nesigurnosti posla i financijskih problema što dodatno povećava vjerojatnost sukoba i nasilja. Uzmimo u obzir samo situaciju u Hrvatskoj: 253 000 radnika bit će na minimalcu, a 49% poslodavaca najavljuje da će otpuštati svoje radnike. Čelnica francuskog saveza roditelja Florence Claudepierre naglašava kako je to izrazito veliki pritisak na kućanstva. BFF upozorava: „Stres zbog društvene izolacije povećava napetost i rizik od obiteljskog i seksualnog nasilja nad ženama i djecom.“ Centri za pomoć primijetili su da od izbijanja epidemije koronavirusa, broj poziva za pomoć drastično je pao što se ne smatra nužno dobrim znakom. Jednako tako i mnogi socijalni radnici moraju raditi od kuće što posljedično znači da ne mogu do žrtava da bi ih sklonili na sigurno. Ističe se da sadašnja situacija znači da su žrtve obiteljskog nasilja stalno dostupne svojim zlostavljačima.

Organizacija za ženska prava Weiping u Kini izvijestila je da se broj izvješća o nasilju nad ženama trostruko povećao. U Španjolskoj je prošli tjedan 35-godišnjakinju, majku dvoje djece ubio njezin partner. Šefica organizacije Glas djeteta u Parizu ističe kako je sada i nasilje zatvoreno zajedno sa školama, sportskim klubovima i centara za mlade, a to je upravo ono čega se pribojavaju. U Njemačkoj ministrica za obitelj Franziska Giffey pozvala je sve općine da organiziraju alternativne prihvatne centre, a u Austriji su žrtvama zajamčena mjesta u skloništima, a nasilni član obitelji se prisilno odvodi iz kuće. Italija je izuzela žrtve nasilja iz određenih pravila ukoliko trebaju ići u sklonište poput nošenje dokumenata koji opravdavaju napuštanje kuće. Dok vlade ulijevaju milijarde u svoja gospodarstva i zdravstvene službe, ne bi se smjele “izgubiti iz vida važnost jednakosti i osnovna ljudska prava” – upozorila je nedavno izvjestiteljica za nasilje nad ženama Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Beatrice Fresko-Rolfo.

 

Komentari