Meta uvodi pretplate na Facebook i Instagram bez oglasa u Europi

137
društvene mreže

Korisnici društvenih medija u Europi uskoro će imati opciju listanja Facebooka i Instagrama bez da vide reklame – ako plaćaju mjesečnu naknadu.

Meta je u ponedjeljak objavila da se počevši od studenog korisnici stariji od 18 godina u Europi mogu pretplatiti na verziju platformi bez oglasa za 9,99 eura mjesečno na stolnom računalu i 12,99 eura na iOS ili Android uređajima.

Tvrtka pokreće pretplatu kao način da se uskladi s presudom najvišeg suda EU-a prema kojoj, prema zakonima Unije o privatnosti podataka, mora dobiti pristanak prije prikazivanja oglasa korisnicima. Stroga pravila ograničavaju sposobnost Mete da prilagodi oglase praćenjem online aktivnosti korisnika.

U novom modelu pretplate korisnici koji odluče ne platiti tehnički pristaju na posluživanje oglasa, navodi se u priopćenju za medije Meta.

Vjerujemo u internet podržan reklamama, koji ljudima daje pristup personaliziranim proizvodima i uslugama bez obzira na njihov ekonomski status”, navodi se. “Ali mi poštujemo duh i svrhu ovih europskih propisa koji se razvijaju i predani smo poštivanju istih.”

Prvih nekoliko mjeseci nakon uvođenja, korisnici koji se pretplate vidjet će da se ovo pravilo primjenjuje na sve račune povezane u njihovom centru za račune, što znači da promjena profila neće poremetiti iskustvo bez oglasa. Nakon veljače, Meta će nametnuti dodatnu naknadu od 6 eura mjesečno na webu i 8 eura mjesečno na mobilnom telefonu za svaki dodatni račun.

Oni koji odluče ne sudjelovati mogu nastaviti besplatno pristupati ovim platformama uz oglase, rekla je Meta, ali korisnici koji se odluče pretplatiti tvrtka neće koristiti njihove osobne podatke za prikazivanje personaliziranih oglasa.

“Opcija da ljudi kupe pretplatu bez reklama uravnotežuje zahtjeve europskih regulatora, dok korisnicima daje izbor i omogućuje Meti da nastavi služiti svim ljudima u EU, EEA i Švicarskoj”, rekao je Meta.

Izvor: NBC News

Komentari