Mediteranski uragan grad u Grčkoj pretvorio u jezero

89

Tri su osobe umrle, a dvije se i dalje vode kao nestale nakon što je rijetka oluja slična uraganu zahvatila Grčku, poplavivši ulice i domove i prekinuvši struju. Stotine ljudi zarobljeno je dok je ciklona Ianos, poznata kao “medicane” (mediteranski uragan), pogodila područja sjeverno od Atene prije nego što je krenula prema jugu. Prekinute su željezničke usluge koje su povezivale sjever i jug zemlje.

Premijer Kyriakos Mitsotakis obećao je da će “sva pogođena područja imati trenutnu potporu”. Gospodin Mitsotakis poslao je troje visokih dužnosnika u najgore pogođenu središnju regiju. U nedjelju je tijelo muškarca, 62-godišnjeg poljoprivrednika, pronađeno pod srušenim krovom njegove kuće u selu u blizini Kardice, sjeverno od Atene, rekli su dužnosnici. Još je jedan muškarac pronađen mrtav na svojoj farmi u istoj regiji u subotu, dok je tijelo žene pronađeno u poplavljenoj kući u obližnjem gradu, izvijestili su lokalni mediji. Još su dvije osobe nestale – jedna od njih je žena koja je odnesena u svojem automobilu, koji je u međuvremenu pronađen prazan, rekli su vatrogasci.

Kako je Ianos preko noći na petak i u subotu krenuo na istok, grad Karditsa bio je zapljusnut vjetrovima brzine do 120 km / h koji su srušili dalekovode i pokrenuli klizišta. Navodno je oko 5.000 domova u gradu pogođeno poplavama, dok su i ceste oštećene.

Do subote navečer oluja je dosegla otok Kretu, donoseći obilne kiše koje su preplavile ulice i imanja. Snimke na društvenim mrežama ranije su pokazivale ogromne valove kako preplavljuju plaže na jonskim otocima Kefaloniji i Zakintosu dok je oluja krenula. Otkazani su letovi i trajektne usluge, a turistima je savjetovano da ostanu u zatvorenom. “Pozivam građane da ostanu na oprezu dokle god traje ovaj fenomen”, upozorio je gospodin Mitsotakis one koji su mu stali na put, dodajući: “Ono što sada ima prednost je zaštita života.”

Izviješteno je da je u petak u nevolji zatečen i brod za koji se vjeruje da je prevozio 55 migranata sa zapadnog Peloponeza. Međutim, grčka obalna straža rekla je agenciji AFP da je brod možda promijenio smjer nakon što nije dobio pomoć. “Mediteranski cikloni ili uragani imaju tropske karakteristike poput onih u Atlantiku, ali često imaju manji volumen i manje su intenzivni”, rečeno je agenciji AFP.

Izvor: BBC

Komentari