Masovna pucnjava u Maineu: Strahuje se da je najmanje 16 mrtvih u američkom gradu Lewistonu

132
policija

Najmanje 16 ljudi navodno je ubijeno u američkom gradu Lewistonu, Maine, a u tijeku je potraga za napadačem.

Pucnjava je počela u srijedu u 18:56 po lokalnom vremenu (22:56 GMT) u kuglani i restoranu, rekla je policija. Stanovnicima Lewistona, kao i onima u obližnjem gradu rečeno je da se sklone u svoje kuće.

Policija je imenovala Roberta Carda kao osobu od interesa i rekla da bi ga trebalo smatrati “naoružanim i opasnim”. Vlasti još nisu potvrdile broj mrtvih, ali CBS, rekao je da ih je najmanje 16 nakon razgovora s više službenika za provođenje zakona. Također postoje brojna, ali nepotvrđena izvješća o najmanje 50 ozlijeđenih osoba.

Michael Sauschuck, povjerenik u Odjelu za javnu sigurnost Mainea, rekao je da je bilo “višestrukih žrtava”. Lewiston ima oko 38.000 stanovnika i drugi je po veličini grad u Maineu nakon Portlanda. Policija u Lewistonu priopćila je da su policajci reagirali na izvješća o pucnjavi na dvije lokacije, u restoranu pod nazivom Schemengees i u kuglani Sparetime Recreation, za koje se čini da su međusobno udaljene oko 6,5 km.

Riley Dumont rekla je za ABC News da je njezina 11-godišnja kći bila u dječjoj kuglačkoj ligi u kuglani kada je čula nekoliko pucnjeva. Rekla je da je njezin otac, umirovljeni policajac, tada njihovu obitelj stjerao u kut. Dodala je da je vidjela tri ili četiri navodne žrtve.

U izjavi na X, bivšem Twitteru, državna policija Mainea rekla je: “U Lewistonu je aktivan pucač”. Ured šerifa okruga Androscoggin objavio je slike osobe od interesa, rekavši da je u bijegu zatraživši pomoć javnosti da ga identificiraju. Prikazivali su bradatog muškarca u smeđem džemperu s vatrenim oružjem kako ulazi u zgradu. Robert Card je instruktor vatrenog oružja kojeg je obučavala američka vojska u ustanovi u gradu Saco, Maine, navodi se u biltenu državne policije u koji je CBS imao uvid. U biltenu se također navodi da je proveo neko vrijeme u centru za mentalno zdravlje u ljeto 2023. i da je prijetio da će počiniti pucnjavu u bazi.

Vlasti su također podijelile fotografiju bijelog vozila, rekavši da se vjeruje da je njegov prednji branik obojen u crno, i zamolile sve koji ga prepoznaju da kontaktiraju policiju. Središnji medicinski centar Mainea priopćio je da reagira na “masovnu nesreću, masovnu pucnjavu” i da koordinira s drugim bolnicama u tom području kako bi zbrinuli ozlijeđene.

Upravnik javnih škola Lewiston Jake Langlais rekao je u izjavi da će škole u okrugu biti zatvorene u četvrtak.

Izvor: BBC

Komentari