Ljudi u Teksasu uslijed ekstremnih hladnih vremenskih neprilika dobili račun za struju od čak 17 000 dolara

31

Nakon povijesno hladnih vremenskih uvjeta u državi Teksas mnogim stanovnicima ostali su ogromni računi za struju, a neki dosežu i do 17.000 američkih dolara.

Razlog ogromnim računima nije samo u tome što pojedinci koriste više električne energije kako bi grijali domove, već u načinu na koji se u državi upravlja cijenama električne energije. U Teksasu su cijene električne energije vrlo promjenjive i mijenjaju se u zavisnosti od količine koja se traži u određenom trenutku. Tijekom temperatura smrzavanja kada je potražnja bila velika, izvijestilo se da je veleprodajna cijena električne energije porasla za 10.000 posto. Zbog brze promjene cijene, mnogi korisnici električne energije također nisu bili svjesni koliko novca troše.

Jedna tvrtka, Griddy, vidjela je kako su cijene električne energije porasle sa samo 50 dolara po megavat-satu na nevjerojatnih 9000 dolara po megavat-satu.

Jose Del Rio iz grada Haltom bio je jedan od onih koje je pogodio astronomski račun. Njegov tipični račun bio je oko 125 do 150 dolara mjesečno, ali sada mu je došao račun od 3000 dolara za samo dva tjedna korištenja električne energije. On je rekao: “Ako se pogorša, imam mogućnost to staviti na kreditnu karticu ili nešto smisliti. U toj kući nema nikoga. Sva su svjetla ugašena. Ali ne želim da se cijevi smrznu.”

Još jedan par, Kat i Tony, tweetali su:

Zimsko vrijeme koje je pogodilo Teksas najhladnije je u posljednjih nekoliko desetljeća i imalo je razoran utjecaj snijega i leda koji su rušili dalekovode i prekidali opskrbu vodom mnogih kuća. Na vrhuncu polarnog vala oko 4,5 milijuna domova i tvrtki bilo je bez električne energije. Oko 13 milijuna trenutno se suočava s prekidom u opskrbi vodom. Vlasti su zatražile od pojedinaca da prokuhaju vodu prije konzumiranja kako bi ubili bilo kakvu onečišćenje.

Teksaški senator Ted Cruz izazvao je bijes početkom tjedna nakon što je otkriveno da je privatnim zrakoplovom doletio u Meksiko kako bi izbjegao hladno vrijeme umjesto da ostane u državi kako bi pomogao u nadgledanju krize.

Izvor: NBC News

Komentari