Ledenjak koji se odvojio od Antarktike otopio oko 61 milijun olimpijskih bazena slatke vode u ocean!

204
ledenjak

Čudovišna santa leda nazvana A68 otopila je više od 1,5 milijardi tona slatke vode u ocean svakog dana na vrhuncu svog topljenja. Da to stavimo u kontekst, to je oko oko 61 milijun olimpijskih bazena.

A68 je kratko vrijeme bio najveći ledeni brijeg na svijetu. Pokrivao je područje od gotovo 6.000 četvornih kilometara kada se oslobodio od Antarktika 2017. Ali početkom 2021. nestao je. Jedan trilijun tona leda, nestalo je. Znanstvenici su trenutno zauzeti pokušavajući procijeniti utjecaj A68 na okoliš.

Tim predvođen sa Sveučilišta Leeds pregledao je sve satelitske podatke kako bi izračunao promjenjive dimenzije ledenjaka dok se kretao na sjever od Bijelog kontinenta, kroz Južni ocean i gore u južni Atlantik. To je omogućilo skupini da procijeni različite stope taljenja tijekom tri i pol godine postojanja ledenjaka. Jedno od ključnih razdoblja očito je bilo pred kraj, jer se A68 približavao toplijim krajevima britanskog prekomorskog teritorija Južne Georgije.

Neko vrijeme postojao je strah da bi se divovski blok mogao uzemljiti u okolne plićake, blokirajući putove za ishranu milijunima pingvina, tuljana i kitova. Ali to se nikada nije dogodilo jer, kao što tim sada može pokazati, A68 je izgubio dovoljnu dubinu da ostane na površini. “Čini se da je nakratko dotaknuo epikontinentalnu granicu. Tada se ledenjak okrenuo i vidjeli smo da se mali komadić odlomio. Ali to nije bilo dovoljno da prizemlji A68“, kazala je glavna autorica Anne Braakmann-Folgmann iz Nerc centra za polarno promatranje i modeliranje u Leedsu.

Do travnja 2021., A68 se razbio na bezbroj malih fragmenata koji se nisu mogli pratiti. No, njegovi utjecaji na ekosustav bit će mnogo dugotrajniji. Unos slatke vode ledenjaka izmijenit će lokalne struje. A svo željezo, drugi minerali, pa čak i organska tvar pokupljena kroz njihove živote i potom ispuštena u ocean potaknut će biološku proizvodnju.

British Antarctic Survey uspio je postaviti neke robotske jedrilice u blizini A68 kako bi pratili uvjete prije nego što je ledena masa potpuno nestala. Podaci dobiveni iz ovih i drugih instrumenata, iako još nisu u potpunosti analizirani, otkrivaju neke zanimljive značajke, rekao je biološki oceanograf profesor Geraint Tarling. “Mislimo da postoji jak signal u promjeni flore fitoplanktona oko A68, kao i u stvarnom taloženju materijala u dublje dijelove oceana. Senzor čestica na jedrilici hvatao je neke vrlo jake signale taloženja koji dolaze iz ledenjaka”, rekao je za BBC News.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari