Lava na Kanarima guta kuće i šume na putu do oceana

168

Eruptirajući vulkan na La Palmi na Španjolskim Kanarskim otocima prisilio je vlasti da evakuiraju drugo selo na putu lave koja se kreće prema moru. Evakuacija El Pasa naređena je nakon što je lava počela izvirati iz nove pukotine u vulkanu Cumbre Vieja. Više od 6.000 ljudi pobjeglo je od lave koja je zatrpala stotine domova od početka erupcije u nedjelju.

Četiri potresa pogodila su otok nedugo nakon otvaranja novog otvora za erupciju. Lokalni dužnosnici rekli su da bi lava mogla potaknuti kemijsku reakciju koja uzrokuje eksplozije i oslobađanje otrovnih plinova kad stigne u more. Morske vlasti uspostavile su zonu isključenja od dvije nautičke milje (3,7 km) na moru, u području prema kojem lava ide. To je učinjeno “kako bi se spriječili promatrači na brodovima i spriječili plinovi da utječu na ljude”, rekao je predsjednik otočkog vijeća Mariano Hernández.

Stručnjaci su lokalnim medijima rekli da se očekuje da će lava u utorak doći do mora oko 12:00 (11:00 GMT). Stanovnicima je rečeno da se drže dalje od područja koje je policija blokirala. U međuvremenu, lava nastavlja napredovati niz zapadnu stranu vulkana, uništavajući sve što joj se nađe na putu. Od utorka ujutro lava je prekrila 103 hektara (1 kvadratni kilometar) i uništila 166 kuća, procjenjuje služba EU Copernicus. Satelitska slika pokazala je put lave niz planinu.

Pozivajući se na gradonačelnika El Pasa, Sergia Rodrígueza, radijska postaja Cadena SER izvijestila je da je lava do sada uništila čak 300 domova. Zasad nema zabilježenih žrtava. Postojala je obvezna naredba o evakuaciji za četiri sela, uključujući El Paso i Los Llanos de Aridane, a postavljena su i privremena skloništa. Jedna mještanka po imenu Laura rekla je Cadeni SER da ona i njezina obitelj nemaju vremena za pripremu za evakuaciju. “Moja kuća nije pogođena, ali moji susjedi su izgubili kuće, mala poduzeća. Ovo je katastrofa”, rekla je.

Španjolski premijer Pedro Sánchez odgodio je put na summit UN-a u New Yorku, dok nadgleda tekuće napore spašavanja. Zračne vlasti objavile su da erupcija nije utjecala na zračni promet na Kanarskim otocima. Vulkan se nalazi na jugu otoka La Palma, na kojem živi oko 80.000 ljudi. Zadnji je put eruptirao prije 50 godina. Znanstvenici nisu sigurni koliko će ova erupcija trajati.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari