Kratka povijest vibratora

124

Vibrator se u početcima koristio isključivo u medicinske svrhe, i to za liječenje histerije kod žena.  Danas pomaže u istraživanju vlastite seksualnosti, a glavna im je zadaća ženski užitak.

Povijest vibratora seže čak iz 19. stoljeća i prvotna namjena bila mu je masaža zdjelice u medicinske svrhe. Naime, u viktorijansko doba liječnici su histeriju kod žena povezivali s maternicom, a kao lijek su propisivali masažu zdjelice koja rezultira orgazmom.

S obzirom da se u početku postupak izvodio ručno, liječnicima je to bilo fizički zamorno pa su prvo posegnuli za hidroterapijom. Točnije, ženino su međunožje masirali mlazevima vode do, da pogodili ste, orgazma. To ipak nije bilo dugotrajno rješenje pa je 80-ih godina britanski liječnik dr. Joseph Mortimer Granville izumio električni vibrator kako bi ponajprije olakšao posao kolegama liječnicima.

U to vrijeme razni proizvođači uvidjeli su i priliku za zaradu pa su težili uvođenju vibratora i za kućnu upotrebu. Tako je poduzeće Hamilton Beach of Racine patentiralo prvi vibrator za domaću upotrebu 1902. godine.

Pri reklamiranju istog tvrdili su da vibrator okrepljuje živce i cijeli sustav, dobro djeluje na ten i vlasište te stimulira cirkulaciju prirodnim putem, a za najefikasnije djelovanje preporučili su ga nakon kupanja ili vježbanja. Neki proizvođači sugerirali su i da se njima može izliječiti više od 200 bolesti među kojima je bila i gluhoća, paraliza, nesanica i druge.

Zanimljivo, zar ne?

Komentari