Konačno! Virgin Galactic odveo prve putnike u svemir – Svemirski turizam je krenuo!

278

Virgin Galactic je u četvrtak uspješno odveo svoje prve klijente u svemir. Riječ je o dugoočekivanom postignuću koje otvara put rastućem sektoru privatnih svemirskih letova.

Časnici talijanskih zračnih snaga razvili su zastavu svoje države i gledali kroz prozore u zakrivljenost Zemlje dok su uživali u nekoliko minuta bestežinskog stanja na 85,1 kilometara nadmorske visine. “Bila je to prekrasna vožnja”, rekao je pukovnik Walter Villadei dodajući da mu je najdraži trenutak bio vidjeti kontrast između crnila svemira i planeta ispod.

Misija nazvana Galactic 01 započela je kada je divovska letjelica s dva trupa “mothership” poletjela sa piste u Spaceport America, New Mexico, oko 8:30 ujutro po lokalnom vremenu (14:30 GMT) 29. lipnja 2023. godine.

Pedeset milja se smatra granicom svemira od strane NASA-e i američkih zračnih snaga, iako je međunarodno priznata granica, poznata kao Karmanova linija, na visini 62 milje. Villadeiju su se u kabini pridružili potpukovnik Angelo Landolfi iz talijanskih zračnih snaga, Pantaleone Carlucci iz Nacionalnog istraživačkog vijeća Italije i Colin Bennett iz Virgin Galactica. Na svemirskom avionu bila su i dva pilota. Unity se kasnije sigurno vratio na Zemlju, pokazao je prijenos uživo. Let je uslijedio gotovo dvije godine nakon što je osnivač Virgin Galactica Richard Branson odletio u svemir u probnom letu koji je trebao uvesti novu eru unosnog svemirskog turizma. Ali tvrtka se nakon toga suočila s problemima, uključujući kratko prizemljenje od strane Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA), koja je otkrila da je Bransonov let skrenuo s određenog zračnog prostora.

Kasnije je laboratorijsko ispitivanje otkrilo da su određeni materijali korišteni u vozilima pali ispod potrebnih granica čvrstoće, što je zahtijevalo nadogradnju voznog parka. Tvrtka je okončala pauzu u svemirskim letovima uspješnim testom u svibnju, otvarajući put misiji u četvrtak. Ukupno je obavljeno pet probnih letova prije komercijalnog leta u četvrtak.

Mjesečni letovi

Posada Galactic 01 imala je zadatak provesti 13 nadziranih i autonomnih eksperimenata te prikupiti podatke o svojim odijelima i senzorima u kabini.​ Eksperimenti su uključivali mjerenje razine zračenja u nedovoljno proučavanoj mezosferi i kako se određene tekućine i krute tvari miješaju u mikrogravitaciji.​ Villadei je objasnio da istraživači koji žele raditi u mikrogravitaciji trenutno imaju samo dvije mogućnosti: parabolične letove zrakoplovom, gdje putnici doživljavaju nekoliko sekundi bestežinskog stanja, i misije na Međunarodnu svemirsku postaju, koje traju šest mjeseci.

Virgin Galactic stoga nudi “ispunjavanje praznina”, rekao je, a veličina svemirske letjelice omogućila je veće eksperimente od onih koji bi mogli stati u raketu. ​Osnovan 2004., Virgin Galactic prodao je oko 800 karata za sjedala na budućim komercijalnim letovima. Filmske zvijezde i slavne osobe bile su među prvima koje su ugrabile mjesta, ali program tvrtke doživio je katastrofu 2014. godine kada se svemirski avion tijekom probnog leta raspao u zraku, usmrtivši kopilota i ozbiljno ozlijedivši pilota. Tvrtka sada gleda u budućnost. Sljedeća misija, Galactic 02, zakazana je za kolovoz, a nakon toga se nada mjesečnim letovima u svemir.

Branson, Bezos i Musk

Virgin Galactic natječe se u sektoru “suborbitalnog” svemirskog turizma s tvrtkom milijardera Jeffa Bezosa, Blue Origin, koja je već poslala 32 osobe u svemir pomoću rakete s vertikalnim uzletom.

No od nesreće u rujnu 2022. raketa Blue Origin je prizemljena. Tvrtka je u ožujku obećala da će uskoro nastaviti svemirske letove. SpaceX Elona Muska u međuvremenu je surađivao s partnerskim tvrtkama kako bi klijente koji plaćaju poslali više, u Zemljinu orbitu ili na Međunarodnu svemirsku postaju. ​Ali iznajmljivanje SpaceX rakete mnogo je skuplje. Ulaznice za ISS u zajedničkim misijama SpaceX-a i Axioma u svemiru navodno se kreću u desecima milijuna dolara.​

Izvor: Science Alert

Komentari