Koje će sve zemlje uvesti korona-putovnicu?

16

Švedska i Danska do ljeta namjeravaju uvesti digitalnu korona-putovnicu. Korona-putovnica u Švedskoj trebala bi poslužiti kao dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa te bi omogućavala posjet kulturnim i sportskim priredbama ili pak omogućiti slobodna putovanja. Infrastruktura za kontrolu korona-putovnice trebala bi biti spremna do 1. lipnja. S druge strane, Danska je ovu ideju predstavila još prije, a korona-putovnica poslužila bi poslovnim ljudima kako bi im se olakšalo putovanja. U Danskoj bi se korona-putovnica koristila u formi unosa na internetskoj stranici danskog ministarstva zdravstva ili u pametnom telefonu nositelja.

Prema podacima platforme Our World in Data u Danskoj je do sada cijepljeno 6, 87 % građana, a u Švedskoj 4,53 % građana. Za usporedbu, u Izraelu je cijepljeno 74 % građana. Švedska je posebno skeptična prema cijepljenju otkako su se prije 10 godina nakon cijepljenja protiv svinjske gripe pojavili masovni zdravstveni problemi kod djece u vidu napada narkolepsije.

Ipak, kritika europskih zemalja glasi da toliko dugo dok cjepiva nema dovoljno da se ne mogu cijepiti svi koji bi to željeli, povlastice za one s korona-putovnicom bile bi nepravedne. A mnogi se zbog alergija ili trudnoće niti ne mogu cijepiti.

Zemlje poput Grčke, Cipra ili Španjolske traže uvođenje neke vrste korona-putovnice koja bi cijepljenima omogućila slobodno putovanje. U Poljskoj i Rumunjskoj su već sad cijepljeni nakon ulaska u zemlju oslobođeni obveze karantene. Povjerenica za zdravstvo Europske komisije Stela Kiriakides je doduše rekla kako ne želi “korona-putovnicu” nego certifikat o cijepljenju koji bi za razliku od ostalih rješenja koja sadrže samo informaciju o tomu da je osoba cijepljena, sadržavao sve informacije o cjepivu. Kiriakides smatra da bi od ovih informacija mogla profitirati znanost. “To bi nam dalo uvid u razvoj virusa i eventualne popratne pojave koje se pojavljuju sa zadrškom”, kaže povjerenica. Osim toga bi certifikat olakšao medicinski tretman i u ostalim zemljama EU-a.

Izvor: DW

Komentari