Klimatske aktivistice juhom zalile Mona Lisu

97
mona lisa

Prosvjednici su bacali juhu na staklom zaštićenu Mona Lisu u Francuskoj, pozivajući na pravo na “zdravu i održivu hranu”.

Slika Leonarda da Vincija iz 16. stoljeća jedno je od najpoznatijih svjetskih umjetničkih djela, a čuva se u Louvreu u središtu Pariza.

Louvre je rekao da se djelo nalazi iza zaštitnog stakla i da nije oštećeno.

Video prikazuje dvije prosvjednice koje nose majice s natpisom “protunapad hranom” kako bacaju tekućinu. Zatim stanu ispred slike govoreći: „Što je važnije? Umjetnost ili pravo na zdravu i održivu hranu? Vaš poljoprivredni sustav je bolestan. Naši farmeri umiru na poslu”, dodaju.

Grupa pod nazivom Riposte Alimentaire (Protunapad hranom) preuzela je odgovornost za ovaj potez.

U izjavi objavljenoj na X-u, bivšem Twitteru, navodi se da je prosvjed dio napora da se “hrana integrira u opći sustav socijalne sigurnosti”. Rečeno je da trenutni model hrane “stigmatizira najnesigurnije i ne poštuje naše temeljno pravo na hranu”.

Grupa je pozvala na to da se građanima svakog mjeseca daje kartica za hranu u vrijednosti od 150 eura.

Louvre je rekao da su članovi Riposte Alimentaire, koje je opisao kao ekološki pokret, zalili juhom od bundeve sliku oko 10:00 sati po lokalnom vremenu te da nije bilo štete.

Rečeno je da je Salle des Etats, gdje je djelo izloženo, evakuirana i ponovno otvorena za posjetitelje u 11:30. “Muzej će uložiti žalbu”, dodaje se.

Rachida Dati, francuska ministrica kulture, rekla je da “nikakav razlog” ne može opravdati napad na Mona Lisu.

U francuskoj prijestolnici proteklih su dana prosvjedovali poljoprivrednici koji su pozivali na zaustavljanje sve većih cijena goriva i na pojednostavljenje propisa – u petak su blokirali ključne ceste u Parizu.

Mona Lisa je iza sigurnosnog stakla od ranih 1950-ih, kada ju je oštetio posjetitelj koji ju je polio kiselinom.

Godine 2019. muzej je rekao da je postavio prozirniji oblik neprobojnog stakla kako bi zaštitio sliku. Godine 2022. jedan je aktivist bacio tortu na sliku, pozivajući ljude da “misle na Zemlju”.

Izvor: BBC

Komentari