Kiša meteora Orionida ovog će vikenda dosegnuti vrhunac! Očekuje vas nebeski spektakl

136
kiša meteora

Listopad je poseban mjesec za ljubitelje astronomije, jer otprilike u ovo doba svake godine Zemlja prolazi kroz rep krhotina koje je iza sebe ostavio Halleyev komet.

Rezultat je ono što NASA naziva “jednom od najljepših kiša meteora godine”: kiša meteora Orionida. Ona traje do 22. studenog, ali nemojte čekati da izađete van i pogledate gore, jer će ovog vikenda biti vrhunac.

Orionidi će dosegnuti svoj vrhunac između ponoći i zore u subotu 21. listopada – ali bit će sjajnog pogleda i u nedjelju rano ujutro.

Tada će i sjeverna i južna polutka imati priliku vidjeti do 20 meteora na sat kako izgaraju u Zemljinoj atmosferi cijelu noć.

Ovi meteori su poznati kao Orionidi, jer se čini da izviru iz regije sjeverno od druge najsjajnije zvijezde u zviježđu Orion – Betelgeuse.

Izvorno su bili meteoroidi, formirani od ostataka jezgre – ili stjenovite jezgre – Halleyeva kometa. Otkako su se odvojili od kometa, ostali su kao uskovitlani oblak ruševina, zasjenjujući ga dok kruži oko Sunca svakih 76 godina.

Dok Zemlja dva puta godišnje prolazi kroz ovaj oblak, ti meteoroidi izgaraju u našoj atmosferi i postaju meteori – inače poznati kao zvijezde padalice.

Kiša meteora Orionida poznata je po meteorima koji putuju brzinom od oko 66 km/s u Zemljinu atmosferu.

To znači da za sobom mogu ostaviti blistave ‘repove’ koji traju nekoliko sekundi i do minuta. Ovi brzi meteori također mogu proizvesti vatrene kugle, a to su meteori koji sjaje izuzetno jako nekoliko sekundi prije nego što izblijede.

Za najbolju priliku za uočavanje meteora, morate razmišljati strateški – što znači da nemojte samo zakoračiti na svoj balkon i pitati se gdje su sve zvijezde padalice, pronađite mjesto s niskim svjetlosnim zagađenjem, udobno se smjestite i čekajte.

Pogledajte ovu kartu svjetlosnog onečišćenja kako biste lakše pronašli dobro mjesto za gledanje.

Dođite pripremljeni s vrećom za spavanje, dekom ili vrtnom stolicom“, objašnjava NASA.

“Legnite ravno na leđa sa stopalima okrenutim prema jugoistoku ako ste na sjevernoj hemisferi ili prema sjeveroistoku ako ste na južnoj hemisferi i pogledajte prema gore. Za manje od 30 minuta u mraku, vaše oči će se prilagoditi i počet ćete vidjeti meteore.”

“Budite strpljivi – spektakl će trajati do zore, tako da imate dovoljno vremena”, dodaje svemirska agencija.

Također ćete morati pronaći zviježđe Orion na nebu kako biste znali gdje će se meteori pojaviti (koji se nazivaju radijanti), a najlakši način da to učinite je da potražite Orionov pojas – tri zvijezde koje su prilično ravnomjerne raspoređeni u ravnoj liniji.

Jednom kada pronađete radijant, nemojte gledati izravno u njega, već pronađite tamni dio neba udaljen oko 45 do 90° od njega da se fokusirate. “Iz ove perspektive izgledat će duže i spektakularnije”, kaže NASA.

Sretno promatranje!

Izvor: Science Alert

Komentari