Kina uvela obavezne Covid-19 testove s analnim brisevima za turiste

21

Strani posjetitelji uznemireni su kineskim testovima analnog brisa za COVID-19, što je izazvalo pritužbe na neugodnosti, pa čak i psihološku traumu, i krenulo poticati raspravu o njihovoj nužnosti. Kao mogući kompromis Lu Hongzhou, liječnik sa sjedištem u Šangaju, rekao je kineskim državnim medijima da bi analni bris mogao biti zamijenjen uzorkom stolice.

Nekoliko gradova, kao što su glavni grad, Peking, Šangaj i lučki grad Qingdao, zahtijevaju testove za neke međunarodne dolaske, kažu državni mediji. Kineski centar za kontrolu bolesti kaže da se test provodi sterilnom pamučnom krpom, koja izgleda poput vrlo dugog štapića za uši, koji se umeće od 3 cm do 5 cm u anus prije nego što se nježno izvadi. Takvi testovi mogu osigurati uočavanje infekcija, jer se tragovi koronavirusa mogu otkriti u anusu duže nego u respiratornom traktu, rekli su neki kineski liječnici državnim medijima.

Iako se virus dulje vrijeme nalazi u stolici nego u uzorcima iz nosa, to nema kliničku važnost jer pacijenti u fazi oporavka više ne predstavljaju rizik od infekcije, rekao je europski stručnjak. Početkom ovog tjedna Tokio se požalio na testove rekavši da su nanijeli “veliku psihološku bol”.

No, testovi analnog brisa nisu ekskluzivni za strane posjetitelje. Tijekom posljednjeg velikog kineskog vala zaraza u siječnju, neki su ih gradovi izvršili na određenim segmentima lokalnog stanovništva. Iako analni brisevi nisu obvezni za sve međunarodne dolaske u Kinu, jedan djelatnik pekinškog odjela za kontrolu epidemije Daxing rekao je za Global Times koji podržava država da su međunarodni posjetitelji u Pekingu podvrgnuti takvom testiranju. “Ako ljudi nisu upoznati s postupkom za uzimanje analnog testa, naši će zaposlenici objasniti kako će se to učiniti”, rekla je.

Analni brisevi virusa nisu jedinstveni za Kinu. Galicija na sjeverozapadu Španjolske izvela ih je na nekoliko hospitaliziranih pacijenata, nekolicini novorođenčadi i onima s psihijatrijskim bolestima kojima nije bilo moguće uzimanje uzoraka iz nosa.

Izvor: Reuters

Komentari