Kao u filmu! Planinar na Mont Blancu pronašao škrinjicu sa smaragdima, rubinima i safirima

84

Planinar je naišao na riznicu smaragda, rubina i safira koja je desetljećima bila zakopana na francuskom Mount Blancu. Planinar, ​​čije ime nije poznato, otkrio je dragocjene dragulje 2013. godine.

Vjeruje se da je kutija pripadala nekome u indijskom zrakoplovu koji se srušio pola stoljeća ranije. Planinar je pohvaljen nakon što je kutiju predao policiji, kako nalaže francuski zakon, ali sada je nagrađen polovicom zalihe dragog kamenja, a lokalne vlasti u Chamonixu uzele su drugu polovicu, nakon neuspješnog pokušaja lociranja obitelji vlasnika u Indiji.

Dragulji su sada podijeljeni u dva jednaka dijela u vrijednosti od oko 150.000 eura svaki, rekao je gradonačelnik Chamonixa Eric Fournier novinskoj agenciji AFP. Pohvalio je planinara za njegov “integritet” kada je svoje otkriće predao policiji.

Dva zrakoplova Air India srušila su se na Mont Blanc, prvi 1950. godine, pri čemu je poginulo 48 putnika. Godine 1966. drugi let indijskog nacionalnog prijevoznika udario je u planinu, sa 117 osoba u avionu.

Dužnosnici vjeruju da je drago kamenje vjerojatno potjecalo s leta iz 1966., koji je bio na putu iz Mumbaija u New York kada se srušio. Od tada su na planini pronađeni ljudski ostaci, kao i prtljaga onih koji su bili u zrakoplovu. 2012. godine pronađena je torba s diplomatskom poštom iz Indije. U torbi su bile novine, kalendari i osobno pismo iz 1966. godine. Fizičar poznat kao “otac” indijskog nuklearnog programa, Homi J Bhabha, bio je među poginulima u nesreći 1966. godine.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari