Kamo su krenuli slonovi?

18

Stado slonova postalo je svjetski poznato nakon što su posljednjih godinu dana prošli 500 kilometara. To je putovanje koje je bilo i neočekivano i koje sada predstavlja probleme ljudskoj populaciji. Naime, slonovi su prvi put krenuli prema Kini.

Slonovi su obično obitavaju u rezervatu za divlje životinje u planinskoj jugozapadnoj provinciji Yunnan i oduševili su ljude iz cijelog svijeta. Mnogi su ostali nesretni dok slonovi prevladavaju prepreke, poput zaglavljivanja u jarku i dok nastavljaju svoje epsko putovanje. Ostale pustolovine stada od 15 slonova uključuju promatranje šetanja gradskim ulicama, napada na farme za hranu i vodu, pa čak i istraživanja kuća ljudi. Vjeruje se da su prouzročili štetu od preko milijun dolara. Djelomično su ih pratile snimateljske ekipe na zemlji i dronovi.

Ovo epsko putovanje nije normalno. Azijski slonovi obično se drže vlastitog područja, osim ako nisu uznemireni, što je mnoge stručnjake za divlje životinje pitalo zašto su slonovi otišli toliko daleko. Nilanga Jayasinghe, voditeljica za zaštitu azijskih vrsta u Svjetskom fondu za divlje životinje, rekla je: “U ovom slučaju zapravo ne znamo zašto su napustili dom, ali znamo da je došlo do značajnog gubitka staništa zbog poljoprivrede i pretvaranja šuma u plantaže unutar tog raspona u posljednjih nekoliko desetljeća. Što se ovdje moglo dogoditi je da su se u potrazi za novim staništem usput izgubili i nastavili dalje. Ovo je primjer stvarne važnosti rješavanja problema i njegovih temeljnih uzroka u korist divljine i ljudi.”

Kineski zakon kaže da su slonovi zaštićena vrsta, a to znači da ih se na bilo koji način ne može ubiti ili ozlijediti. Stoga vlasti pokušavaju pronaći druge načine kako ih spriječiti da se približe urbanim područjima, što je posebno zabrinjavajuće jer se sada kreću prema predgrađu Kunminga, 7-milijunskog grada. Jedna od taktika koju vlasti koriste je pokušati voditi stado slonova koristeći hranu. Trenutno je u divljini ostalo manje od 50 000 azijskih slonova.

Izvor: Bloomberg

Komentari