Kako u nekoliko klikova provjeriti što sve Facebook „zna” o vama?

71

Zasigurno ste barem jednom pomislili kako vam Facebook čita misli. Naime, kad nešto pomislite, izleti vam oglas usko povezan s onime o čemu ste razmišljali. Srećom, Facebook nema mogućnost čitanja misli, no oglasi koji vam se prikazuju rezultat su prikupljanja podataka o nama. Facebook prati svu našu aktivnost, a prikuplja i podatke o nama i to putem drugih aplikacija kao što su Instagram, Messenger, WhatsApp… Podaci koje Facebook prikuplja variraju od širokih i specifičnih interesa, mjesta koja posjećujemo i članaka koje čitamo.

Upravo zbog toga, Facebook je uspješan marketinški kanal. Da biste provjerili što sve Facebook zna o vama, trebate otići pod Postavke i privatnost u gornjem desnom kutu naslovnice Facebooka. Kliknite na Vaše informacije na Facebooku. Otvorit će vam se izbornik u kojem je pod odjeljkom Pristupite svojim informacijama kliknuti na Prikaži. Naići ćete na brojne kategorije u kojima možete istraživati što sve Facebook zna o vama i vašoj aktivnosti, a kako biste vidjeli ono što Facebook rabi prilikom plasiranja oglasa, potrebno je s lijeve strane kliknuti na Zabilježeni podaci, a zatim s desne strane na Interesi za oglase.

Ako se ne slažete s određenim stavkama možete ih obrisati, no tada će vam se samo prikazivati nešto drugačiji oglasi. Jedini način da u potpunosti spriječite prikupljanje podataka jest brisanje svih korisničkih računa koji imaju veze s Facebookom, javlja Studentski.hr

Komentari