Jon Fosse: Norveški pisac i dramatičar dobitnik Nobelove nagrade za književnost

278

Norveški pisac, dramatičar i pjesnik Jon Fosse proglašen je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost.

Švedska akademija rekla je u četvrtak da su razlog “inovativne drame i proza koja daje glas neizrecivom”. Osim nagrade, Fosse dobiva i 11 milijuna švedskih kruna. Priznao je da je bio “preplavljen i donekle uplašen” pobjedom.

Fosseov rad obuhvaća 40 drama plus romane, eseje, knjige za djecu i prijevode. Švedska akademija priopćila je kako on “spaja prirodu svog norveškog podrijetla s umjetničkom tehnikom” te ga pohvaljuju za “razotkrivanje ljudske tjeskobe i ambivalencije u njihovoj srži” u svojim djelima.

Djela su mu prevedena na brojne jezike diljem svijeta, a već je krcat međunarodnim nagradama.

Organizatori su rekli da se Fosse može usporediti s prijašnjim velikim piscima poput Norvežanina Tarjeija Vesaasa, kao i Samuela Becketta, Thomasa Bernharda, Georga Trakla i Franza Kafke. Predsjednik Nobelovog odbora Anders Olsson rekao je da je on “fantastičan pisac na mnogo načina”. “On vas tako duboko dirne kad ga čitate, a kad pročitate jedno djelo, morate nastaviti”, rekao je. „Ono što je posebno kod njega je bliskost u njegovom pisanju. Dotiče se najdubljih osjećaja koje imate – tjeskobe, nesigurnosti, pitanja života i smrti – stvari s kojima se svako ljudsko biće zapravo suočava od samog početka. U tom smislu mislim da on seže jako daleko i postoji neka vrsta univerzalnog utjecaja svega što piše. I nije važno radi li se o drami, poeziji ili prozi – ima istu vrstu privlačnosti za ovu osnovnu ljudskost.

Njegovi romani, rekla je akademija, “svedeni na su na stil koji je postao poznat kao ‘Fosse minimalizam'”.

Nobelove nagrade, koje se dodjeljuju od 1901., priznaju postignuća u književnosti, znanosti, miru i u novije vrijeme ekonomiji. Nagrada za književnost dodjeljuje se “osobi koja će na području književnosti proizvesti najistaknutije djelo u idealnom smjeru“, prema oporuci švedskog poduzetnika i filantropa Alfreda Nobela iz 1895. godine. Nije bilo javnog užeg izbora za nagradu, ali se smatralo da su Salman Rushdie, Can Xue, Margaret Atwood i Haruki Murakami među ostalim mogućim kandidatima. Prošle godine osvojila ga je francuska spisateljica Annie Ernaux, za ono što je žiri rekao da je “beskompromisan” 50-godišnji rad koji istražuje “život obilježen velikim razlikama u pogledu spola, jezika i klase”.

Izvor: BBC

Komentari