Jeste li znali da u Sahari raste milijun drveća?

167

Kad pomislimo na pustinju, obično pomislimo na neplodni krajolik pješčanih dina lišen života i vegetacije. Pa, to možda nije točno točno prema novom istraživanju koje je proveo tim znanstvenika iz Europe, Afrike i Sjedinjenih Država.

Njihova istraživanja pomoću satelitskih slika otkrila su da u pustinjama Sahara i Sahel, dvije najveće pustinje na svijetu, zapravo postoji 1,8 milijardi stabala! To je izračun za koji znanstvenici smatraju da je vjerojatno podcijenjen zbog toga što sateliti mogu identificirati samo veće usjeve vegetacije.

Tim je upotrijebio 11 000 satelitskih snimaka koji pokrivaju 1,3 milijuna četvornih kilometara i specijalizirani računalni softver kako bi pronašao ukupan broj stabala za koja se vjeruje da su u pustinjama. Bili su zapanjeni onim što su pronašli. Istraživanje je također u suprotnosti i opovrgava prethodne procjene, koje su sugerirale da su pustinje doista neplodne.

Martin Brandt, docent geografije sa Sveučilišta u Kopenhagenu i voditelj projekta, rekao je: “Bili smo vrlo iznenađeni da u pustinji Sahara raste toliko puno drveća. Razina detalja vrlo je visoka i model mora znati kako izgledaju sve vrste različitih stabala u različitim krajolicima. Svakako postoje ogromna područja bez ikakvog drveća, ali još uvijek postoje područja s velikom gustoćom stabala pa čak i između pješčanih dina, tu i tamo raste neko drveće. “

Ukupna pokrivenost u prosjeku je iznosila 13,4 stabla po kvadratnom hektaru. Povećana dezertifikacija krajnja je briga za konzervatore koji vide kako svjetske pustinje kontinuirano rastu, gutajući vegetaciju, životinjska staništa i obradivo zemljište. Međutim, ovo istraživanje barem sugerira da se svi ne mogu izgubiti s napredovanjem pustinja.

Pustinja je definirana kao područje na kojem se javlja malo oborina, kiše. Suprotno uvriježenom mišljenju, Sahara nije najveća pustinja na svijetu, zapravo je Antarktika, koja titulu polaže kao najveća pustinja na svijetu. Također se često pogrešno vjeruje da u pustinji gotovo uopće ne postoji život, dok zapravo postoji obilje različitih stvorenja uključujući guštere, male sisavce i nomadska stvorenja na ispaši.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari