Jedinstvena prilika – U prosincu će Jupiter i Saturn prvi put biti bliže Zemlji nakon srednjeg vijeka

67

Neposredno nakon zalaska sunca navečer 21. prosinca, Jupiter i Saturn pojavit će se bliže na noćnom nebu Zemlje nego što je to bilo od srednjeg vijeka.

“Poravnanja između ova dva planeta prilično su rijetka, javljaju se svakih 20 godina ili tako nekako, ali ova je povezanost izuzetno rijetka zbog toga koliko će se planeti međusobno činiti bliski”, rekao je astronom sa Sveučilišta Rice Patrick Hartigan. “Morali biste se vratiti natrag do pred zoru 4. ožujka 1226. da biste vidjeli bliži raspored ovih objekata vidljivih na noćnom nebu.”

Jupiter i Saturn približavaju se jedni drugom na Zemljinom nebu od ljeta. Od 16. do 25. prosinca njih će dvoje biti manji od promjera punog Mjeseca. “Na večer najbližeg približavanja 21. prosinca izgledat će poput dvostrukog planeta”, rekao je Hartigan, profesor fizike i astronomije. “Većini gledatelja kroz teleskop svaki će planet i nekoliko njihovih najvećih mjeseca biti vidljivi u istom vidnom polju te večeri.”

Iako će najbolji uvjeti za gledanje biti blizu ekvatora, događaj će se moći pratiti bilo gdje na Zemlji, ako vremenske prilike dopuštaju. Hartigan je rekao da će se planetarni dvojac svake večeri pojaviti nisko na zapadnom nebu otprilike sat vremena nakon zalaska sunca. “Što je gledatelj sjevernije, to će imati manje vremena da ugledaju konjunkciju prije nego što planeti potonu ispod horizonta”, rekao je. Srećom, planeti će biti dovoljno svijetli da ih se može gledati u sumrak, što će možda biti najbolje vrijeme za mnoge američke gledatelje da promatraju povezanost.

Oni koji radije čekaju i žele vidjeti Jupiter i Saturn ovako blizu i više na noćnom nebu neki drugi put, morat će se strpiti do 15. ožujka 2080., rekao je Hartigan. Nakon toga, par će se pojaviti tek negdje nakon 2400. godine.

Izvor: Phys

Komentari