Jedini plavi supermjesec u 2023. godini pojavit će se na nebu ovaj tjedan!

566
mjesec

U srijedu će se na nebu pojaviti pun, blistav Mjesec poznatiji i kao plavi Mjesec. Dok stručnjaci raspravljaju o točnoj definiciji supermjeseca, ovaj posljednji puni Mjesec ispunjava sve kriterije.

Općenito, supermjesec dostiže točku najbližu Zemlji u svojoj orbiti, poznatu kao perigej. Na oko 226 000 milja od našeg planeta, Mjesec izgleda oko 7% veći od običnog punog Mjeseca, iako možda nećete primijetiti razliku. Ali to je zabavan astronomski događaj koji čak i stanovnici mogu vidjeti bez odlaska u mračni nebeski park.

Što ga čini plavim supermjesecem?

Ovaj supermjesec bit će udaljen oko 222.043 milje, prema umirovljenom NASA-inom astrofizičaru, Fredu Espenaku, koji je izračunao udaljenosti supermjeseca do 2100. godine — što ga čini najsvjetlijim mjesecom u godini.

Supermjesec je prilično nova riječ. Astrolog Richard Nolle stvorio je izraz 1979. koji označava ili mladi ili puni Mjesec unutar 90% perigeja. Puni Mjeseci su svijetli, a mladi Mjeseci su rijetko vidljivi sa Zemlje. Ali oba utječu na plimu i oseku, čineći ih ekstremnijima nego inače. Plavi mjesec nije nazvan po svojoj boji.

Dok je trenutna kvalifikacija za Plavi Mjesec drugi puni Mjesec koji se dogodi u mjesecu, starija definicija koristila je broj punih Mjeseca u godini. Obično ih je bilo 12, ali ponekad bi se pojavio još jedan više.

 Koliko je rijedak plavi supermjesec?

Supermjeseci sami po sebi nisu rijetki. Obično se pojave tri ili četiri puta godišnje. Plavi Mjeseci su rjeđi: samo jedan od oko 33 mjeseca ispunjava uvjete. Sljedeći plavi supermjesec izaći će 2037. godine, prema NASA-i.

Izvor: Business Insider

 

Komentari