Jedan čovjek, jedno putovanje – Christian Adeler povezuje 16 zemalja svijeta

113

Počeo je 14. ožujka, na Einsteinov rođendan, a namjerava završiti na dan Olimpijskih igara u Tokiju. Christian Adeler putnik je koji cijeli svijet prolazi pješice i širi poruku mira i tolerancije.

Krenuo je iz svojeg rodnog grada Lauchringena i preko Hrvatske, Bosne, Srbije, Bugarske, Turske, Turkmenistana, Uzbekistana i Kazahstana planira doći do Kine do kraja ove godine. Preko Kine hodat će do Shangaija, odakle brodom ide do Japana. Christianov je cilj za godinu dana biti u Japanu na Olimpijskim igrama.

Ovaj odvažan čovjek odlučio se na neizvjestan put kako bi se oslobodio briga koje mu je nametao posao u odnosima s javnošću. Želio je pobjeći od nepravde i trauma koje je doživio. Jedna od postaja mu je i Rijeka, gdje je, kako kaže, naišao na dobrodošlicu i susretljive ljude. Zato će u Rijeci postaviti misaoni kamen s porukom zajedništva. Tako će Rijeka biti grad u Hrvatskoj koji će biti povezan s obilježenim gradovima u svakoj od 16 zemalja na putu kojim će Christian prolaziti.

Iz Rijeke dalje kreće za Zadar, gdje će također ostaviti kamenu plaketu u znak zajedništva. Na svojem putu najčešće prenoćište mu je šator, a u većim mjestima u hostelu. U Rijeci ga je primio zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović. Christian je bio oduševljen riječkim gostoprimstvom, a u Rijeku se čak možda i preseli ako bude trebao, rekao je u intervjuu na Radiju Rijeci.