Iznimne povijesne žene čija imena nose današnje ulice, škole i institucije

29

Svima nam je poznato da većina ulica, trgova i institucija nosi ime po pretežito muškim, povijesnim ličnostima. Od Matije GupcaVladimira Nazora do Stjepana Radića i Ivana Gorana Kovačića. Žene su i ovom području gotovo u potpunosti zanemarene. On njima se malo istražuje i zna te rijetko govori. Još jedan oštar udarac patrijarhata koji je prisutan i dan danas svuda oko nas. No, nije sve tako crno. Postoje i pozitivni primjeri i akcije koje se hrvaju da taj “fenomen” pokušaju promijeniti.

U Zagrebu je 2002. godine pokrenut istraživačko-umjetnički projekt koji okuplja 28 biografija žena koja su stvarale povijest Zagreba. “Ženski vodič kroz Zagreb” prikazuje biografije anonimnih, prešućenih i/ili zaboravljenih žena koje su bile priznate umjetnice, aktivistice, znanstvenice i druge utjecajne žene.

Naš grad također vrijedi itekako spomenuti jer kao što znamo u  Rijeci je prije par godina pokrenuta akcija postavljanja semafora sa ženskim likom. Ove godine postavljena su još tri “ženska” semafora. Tim činom pokušava se smanjiti muško-ženski stereotipi te inkluzivnost “muških” semafora.

 

Prošle godine u Splitu udruga Domine upozorila je na seksizam u imenima ulica. Članice su na ploče napisale imena žena i preimenovale ulice. Nadalje sveučilište u Slavonskom Brodu na svoj grb stavilo je nadarenu hrvatsku književnicu Ivanu Brlić-Mažuranić.

U Županji je nedavno uređeno pročelje zgrade na kojoj su odali počast poznatim Županjcima, ali i Županjkama: pijanistica Melita Lorković čije ime nosi i jedna od glavnih ulica tamo te montažerka zvuka i glazbena voditeljica Oskarom nagrađenog animiranog filma SurogatTea Brunšmid.

Foto: Uređenje pročelja u Županji / N. Blažanović

Tužan je podatak da tek devet gradova ima 5% ili više ulica nazvanih po ženama. Više od polovice ih ima 2%, a 11 niti jednu…

Prema podatcima portala srednja.hr, od 887 osnovnih škola samo 14 nosi ženska imena. Osam škola nazvano je po Ivani Brlić Mažuranić, tri po Slavi Raškaj i po jedna je nazvana po Mariji Jurić ZagorkiDori Pejačević i Mari Švel Gamiršek. Samo 14!

Koju poruku šaljemo s ovim praksama koje bismo sad mogli nabrajati u nedogled. Zar žene nisu dovoljno uspješne, vrijedne…  Manjak ženskih imena ulica, trgova i škola ukazuje na problem vrednovanja ženskog rada i uspjeha kroz povijest koji je nažalost itekako prisutan i danas. Vrijeme je za promjenu!

 

Komentari