Istraga New York Timesa otkriva da Donald Trump nije platio porez 10 godina

22

Istraga o financijskim poslovima američkog predsjednika Donalda Trumpa koju je proveo The New York Times, otkrila je da Trump nije platio porez u 10 posljednjih godina i da je za 2016./17. godinu platio samo 750 dolara poreza. Šokantnije je što je izgleda dobio i povrat poreza u iznosu od 72,9 milijuna dolara. Otkrića dolaze samo mjesec dana uoči američkih predsjedničkih izbora 3. studenog na kojima će se sučeliti Joe Biden.

Izvješća također otkrivaju da je Trumpovo poslovno carstvo izgubilo stotine milijuna dolara tijekom posljednjeg desetljeća. Predsjednik je velik dio svoje vjerodostojnosti u svojoj početnoj predsjedničkoj kampanji 2016. izgradio na svojoj poslovnoj sposobnosti i iskustvu. Pitanje s kojim se Trump sada suočava jest da će se demokratska kampanja vjerojatno poigrati navodima da je ili porezni varalica ili da nije uspješna poslovna osoba. Fred Trump koji je umro 1999. godine, svojoj je obitelji ostavio preko milijardu dolara i ogromno carstvo nekretninama.

Trump je jedini predsjednik moderne ere koji svoje porezne prijave nije objavio prije stupanja na dužnost. Do sada ih je i dalje držao skrivenim. Trump je već odbacio optužbe kao ‘lažne vijesti’ i rekao da će otkriti svoje financijske poslove nakon što Služba unutarnjih prihoda završi reviziju. Na konferenciji za novinare rekao je: “Potpuno lažne vijesti. Zapravo sam platio porez. Uprava za poreze ne postupa pravedno prema meni. Oni se prema meni ponašaju vrlo loše. New York Times je to pokušao, ista stvar, žele stvoriti malo priče. Rade sve što mogu. Priče koje sam pročitao tako su lažne, tako su lažne. “

Držeći kontradiktorne stavove da je uspješan tajkun, ali ne plaća porez, američka javnost možda neće naletjeti na njega. Zapravo, obični Amerikanci koji rade u političkom spektru, od kojih se mnogi trude sastaviti kraj s krajem, vjerojatno neće blagonaklono gledati na samoproglašenog milijardera koji je vjerojatno platio manje poreza od njih samih, a istovremeno prima i povrat poreza blizu 73 milijuna američkih dolara.

New York Times je također izvijestio da je Trump potrošio gotovo 70.000 dolara na frizuru dok je bio na funkciji: “Čak i dok je prijavljivao gubitke, uspio je uživati ​​u raskošnom načinu života uzimajući porezne olakšice na ono što bi većina ljudi smatrala osobnim troškovima, uključujući rezidencije, zrakoplove i 70.000 američkih dolara za frizure za televiziju.”

To bi moglo biti “listopadsko iznenađenje” ove predsjedničke kampanje, neočekivani događaj koji se često pojavljuje u kasnijim fazama kampanje, a zatim postaje fokus medijske pozornosti i rasprave.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari