Indijska letjelica sletjela na Mjesec!

145

Indija je danas uspješno sletjela na Mjesec u svom drugom pokušaju.

Vikram Chandrayaan-3 postala je prva letjelica koja je sletjela blizu Mjesečevog južnog pola, atraktivno odredište za istraživanje koje bi se moglo pokazati savršenim za buduće naselje. “Chandrayaan” na sanskrtu znači “lunarno vozilo”. Do sada su samo SAD, Sovjetski Savez i Kina sigurno spustili svemirske letjelice na Mjesec.

Pokušaj dolazi samo nekoliko dana nakon što je prva ruska lunarna misija u pola stoljeća završila neuspjehom. Naime, Roscosmos je namjeravao spustiti sondu u isto područje.

Prethodna indijska misija također je doživjela katastrofu nakon što je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) izgubila kontakt s letjelicom 7. rujna 2019. Razbijeni ostaci stroja kasnije su otkriveni samo 600 kilometara od lunarnog južnog pola.

Srećom, orbiter misije, Chandrayaan-2, ostaje u Mjesečevoj orbiti, još uvijek je vrlo živ i održava vezu s Vikramom.

Dođe li letjelica Chandrayaan-3 do površine potpuno netaknuta, konačno će utvrditi našu prisutnost u hladnoj prašini Mjesečevog južnog kraja. Brojna istraživanja tog područja sugeriraju da bi mase leda trebale biti zaključane u njegovim sjenama, osiguravajući budućim misijama jedan resurs manje za odvoz u svemir – vodu.

Indijski premijer Narendra Modi oglasio se nakon povijesnog uspjeha njegove zemlje. Nebo nije granica, naglasio je Modi pa dodao: “Zemlja će nas zauvijek pamtiti po ovom trenutku. Ovaj dan pokazuje kako možemo učiti iz svojih neuspjeha kako bismo na kraju uspjeli.”

Rover sa šest kotača, nazvan Pragyan (‘mudrost’ na sanskrtu) kao i njegov izgubljeni prethodnik, postavljen je da se polako kotrlja po površini kako bi snimio krajolik u 3D-u, mapirajući distribuciju različitih elemenata svojim rendgenskim spektrometrom alfa čestica i analizirajući temeljnu geologiju.

Izvor: Science Alert

Komentari