Incident s Georgeom Floydom nije učestali samo u SAD-u, već je dio svakodnevnog tkiva nacije – “Black Lives Matter”

24

Protesti u Minneapolisu zbog ubojstva Georgea Floyda izmakli su kontroli, a jedna osoba je upucana i ubijena tijekom nereda u gradu. Pojedinosti o ubojstvu i dalje su vrlo iscrpne pa se o incidentu još ne mogu utvrditi zaključci. Podmetnuti su požari, dogodila se pljačka i policija je napala prosvjednike gumenim mecima, paprom i suzavcem tijekom dva dana protesta protiv ubojstva nenaoružanog Georgea Floyda.

Floyd je ubijen 25. svibnja nakon što su ga policajci pritvorili zbog sumnje na krivotvorenje. U videozapisima u kojima su sudjelovala četiri časnika jedan policajac kleči na vratu Floyda dok on leži s lisicama na zemlji. Policajac je klečao Floydu na vratu 7 minuta dok je on vikao “ne mogu disati” i “ubit ćeš me” barem 10-ak puta. Floyd je tada preminuo. Kroz videozapis koji je prolazio internetom izgleda da Floyd ne pruža bilo kakav snažan ili agresivan otpor policajcima ili da pokušava pobjeći s mjesta događaja. Snimke CCTV-a također pokazuju da se Floyd nije opirao prije nego što je uhićen. Ostaje misterija zašto ga policajci nisu smjestili u automobil. Iako su sva četiri službenika sada otpuštena, postoje pozivi na progon, a Floydov brat pozvao je na smrtnu kaznu tih policajaca. Sada se može otkriti da je policajac koji je klekao na vrat Floyda imao preko desetak pritužbi na njegovo ime od kada se pridružio policiji 2001. godine i 2008. godine upucao ženu Ira Latrell Toles u svojoj kupaonici kad je Chauvin tvrdio da je posegnula za oružjem. Toles je preživio incident iako je dva puta pogođen u trbuh.

Ubojstvo, koje se čini potpuno neopravdanim i bez razloga, posljednje je u dugom nizu ubojstava Afroamerikanaca od strane policajaca i potaklo je pokret “Black Lives Matter” kako bi se protestiralo protiv ovih nepravednih policijskih akcija.

Dok su protesti mirno započeli, mnogi prosvjednici iznjedrili su svoj bijes 27. svibnja i u ranim satima 28. svibnja kada je višesatna gomila napala policijsko sjedište, razbijajući prozore i pozivajući na pravdu. Osuda policajaca bila je široko rasprostranjena, košarkaški superzvijezda LeBron James objavio je na Instagramu fotografiju policajca koji kleči na vratu Floyda, uz sliku Colina Kaepernicka, zvijezde američkog nogometa. Sam Kaepernick i britanski vozač F1 Lewis Hamilton također su dali internetske izjave osuđujući ubojstvo. Predsjednik Trump nazvao je incident ‘vrlo tužnim događajem’ i zatražio je od FBI-ja da otvori istragu. Minneapolis se priprema za još jednu noć prosvjeda dok čeka da čuje vijest o tome kako je prosvjednik izgubio život. Ova vrsta incidenta nije postala samo pojava u Sjedinjenim Državama, već je gotovo dio svakodnevnog tkiva nacije, a posljedice tog događaja vjerojatno će se osjećati još dugo.

Brat Georgea Floyda, Terrence Floyd jučer je došao na mjesto gdje je njegov brat poginuo i rekao: “Ja ne divljam ovdje. Nisam došao ništa dizati u zrak. Ne radim nered u svojoj zajednici. Što to vi radite? Ništa ne radite. Jer ništa od toga neće vratiti mog brata. U svakom slučaju policijske brutalnosti se događa isto. Vi prosvjedujete, vi uništavate stvari, a ništa se ne događa jer to nisu njihove stvari. To su naše stvari. Oni žele da ih uništimo. Zato napravimo ovo drugačije. Educirajte se, znajte za koga glasate. Tako ćemo ih pobijediti, promijenimo sve. Ne čekajte da vam drugi kažu tko je tko, znajte za koga glasate i tako ćemo ih pobijediti. Puno je novca u igri, nas je puno. I svejedno ćemo ovo napraviti mirnim putem.” Isto tako njegov prijatelj rekao je da se prosvjedi mogu nastaviti, ali mirnim putem.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari