Imate loš internet? Elon Musk poziva korisnike na testiranje Starlink svemirskog interneta

185

Tvrtka SpaceX  Elona Muska poziva ljude na beta testiranje svojih Starlink satelita – mega konstelacije koja obećava pristup Internetu s bilo kojeg mjesta na Zemlji. Tvrtka u iznosu od 36 milijardi dolara sada ima više od 500 satelita u orbiti.

Pozivnica za prijavu za ažuriranje Starlink-a objavljena je na web mjestu startupa. Korisnici se prijavljuju s adresom e-pošte i poštanskim brojem, a obaviješteno je da će Starlink započeti beta testiranje ovog ljeta na sjevernoj hemisferi.

StarlinkSmatra se da Seattle i Njemačku čekaju prva korištenja. SpaceX sateliti imaju hrabar cilj premoštavanja digitalnog raskoraka. Polovina svijeta – pretežno siromašne i ruralne zajednice – još uvijek nema pristup internetu ili pate od slabe povezanosti i nevjerojatno skupih usluga. Starlink je postavljen za komercijalno lansiranje u Sjevernoj Americi nešto kasnije ove godine. Muskov krajnji cilj je mreža tisuća satelita, pružajući internetske usluge gotovo bilo gdje u svijetu do 2021. godine.

Starlinkov početni cilj je opsluživanje područja s lošom internetskom vezom, ali Musk planira pružati i jeftine internetske usluge u urbanim područjima. Satelitska platforma obećava brzinu od jednog gigabita u sekundi, s kašnjenjem od oko 30 milisekundi – što je dovoljno za brzo reagiranje u video igrama na konkurentnoj razini, kaže Musk. Za usporedbu, prosječna brzina širokopojasne mreže u Velikoj Britaniji iznosi 64 megabita u sekundi.

Ali ti su ambiciozni planovi podigli vatru iz zvijezda. Postoji primjedba da je svjetlosno onečišćenje odlika mega konstelacija, zbog svijetlih tragova koje ostavljaju po noćnom nebu. SpaceX je obećao da će “sjenila” postaviti na satelite kako bi se riješio ovaj problem.

Izvor: Decrypt

Komentari