IKEA poziva ljude da izgrade prilagodljivi dom za pčele

62

Jučer, 20. svibnja obilježili smo Svjetski dan pčela, a mnogi pčelari i znanstvenici imaju za cilj podizanje svijesti o vitalnoj ulozi pčela. Pčele su bitan dio našeg ekosustava te odgovorne za čak trećinu hrane koju jedemo. Ipak, nažalost, pčele se sve više približavaju izumiranju zbog klimatskih promjena i ljudskog utjecaja. Kako bi proslavila Svjetski dan pčela, IKEA-ino vanjsko inovacijsko središte SPACE10 pokrenulo je projekt Bee Home u suradnji s tvrtkom Bakken & Bæck  i dizajnericom Tanitom Klein. Cilj projekta je omogućiti ljudima iz svih krajeva svijeta da osmisle i izrade pčelinji dom za poduzimanje akcije u očuvanju pčela.

Bee Home je besplatni dizajn otvorenog koda koji označava novu eru demokratskog dizajna za IKEA-u: “S dizajnom koji je fleksibilan i dostupan kroz principe otvorenog koda dizajna, svi su svugdje ovlašteni za dizajniranje i izradu vlastitog pčelinjeg doma lokalno.” 

design-your-own-bee-house-ikea-5ec652422f0da__700

Budući da ne žive u složenim košnicama, sve što pčelama treba su male rupe koje ih štite od vlage i vremenskih neprilika, gdje mogu pohraniti pelud i odlagati jaja. U samo 3 jednostavna koraka korisnici mogu stvoriti vlastiti dom za pčele u minimalno utrošenom vremenu. Sve što trebate učiniti je odabrati veličinu, vizualni stil i željeni položaj, bilo da je to vaš balkon, krov ili vrt. Nakon što završite, možete besplatno preuzeti svoje personalizirane dizajnerske datoteke, zajedno s jednostavnim uputama o tome kako izgraditi svoj pčelinji dom. Nakon preuzimanja dizajnerskih datoteka, korisnik ih može proslijediti svom lokalnom vlasniku CNC stroja, gdje se može graditi pomoću digitalne izrade. Posljednji korak je postavljanje pčelinjeg doma i zatim sadnja cvijeća.

“Želim da ljudi dizajniraju sanjarski dom za pčele koji pruža savršeno okruženje za njihovo potomstvo, a istovremeno da ga je nevjerojatno lako dizajnirati, sastaviti i postaviti”, objasnila je dizajnerica Tanita Klein. “Važno mi je bilo što je Bee Home estetski ugodan i gotovo imam osjećaj kao da ste dodali skulpturu u svoj vrt ili na svoj balkon. Ovaj projekt stvarno pokazuje kako dizajn može učiniti prilagodljivim i ljudima i njihovoj okolini.”

 

Izvor: Bored Panda

Komentari