Greta Thunberg poziva na promjenu načina proizvodnje hrane

21

Greta Thunberg, aktivistica za klimatske promjene, izjavila je da želi promijeniti način na koji se proizvodi hrana kako bi spasila planet. Kaže da je način na koji se proizvodi hrana štetan na tri različita načina. Prvo, proizvodi veliku količinu emisije ugljika i metana, što pridonosi globalnom zagrijavanju. Drugo, poljoprivredna je industrija povezana s izbijanjem bolesti, i treće, jer proizvodnja mesa i proizvodnja mlijeka nanosi ogromnu štetu životinjama.

Šveđanka je na Twitteru objavila video, obilježavajući Međunarodni dan biološke raznolikosti, u kojem je objasnila svoj novi projekt. Rekla je: “Naš odnos s prirodom je slomljen. Ali odnosi se mogu promijeniti.” Dodala je: “Klimatska kriza, ekološka kriza, sve su povezane.”

Tvrdi se da bi se preseljenjem u svijet bez mesa uštedjelo 8 milijardi tona ugljičnog dioksida godišnje unošenjem u atmosferu. Svjetska zdravstvena organizacija također sugerira da 60% bolesti koje su se pojavile od 1990. potječu od životinja. Trenutno više tvrtki radi na proizvodnji mesa od matičnih stanica. U stvari, pojedeno tkivo je stvarno, ali ne dolazi od žive životinje. Thunberg se proslavila kada je pokrenula pokret Štrajk za klimu u kojem je odbila pohađati školu svakog petka kako bi skrenula pozornost na klimatsku krizu. To je kasnije rezultiralo masovnim pokretom koji je uključivao milijune školske djece iz cijelog svijeta.

Thunberg je također dobila kritike, uključujući i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se rugao njezinim stavovima.

Izvor: Reuters

Komentari