Globalne emisije CO2 pokazuju najveći zabilježeni pad ikad u prvoj polovici 2020. godine

16

Globalne emisije ugljičnog dioksida smanjile su se za 8,8% u prvih šest mjeseci ove godine, što je najveći zabilježeni pad zbog posljedica mjera uvedenih uslijed epidemije koronavirusa.

Istraživanje koje je u časopisu Nature Communications objavila grupa znanstvenika iz Kine, Francuske, Japana i Sjedinjenih Američkih Država, iznosi podatke da su emisije u prvoj polovici godine pale za 1,551 milijuna tona ili 8,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad je također bio veći od godišnjeg smanjenja tijekom Drugog svjetskog rata, iako su srednje emisije sada puno veće nego u to vrijeme.

Znanstvenici su koristili podatke na temelju aktivnosti u stvarnom vremenu i analizirali dnevne, tjedne i sezonske trendove emisija CO2 prije i nakon pandemije COVID-19 i ekonomski pad koji je pandemija izazvala.

U proljeće su vlade širom svijeta nametnule lockdown za obuzdavanje pandemije COVID-19 koji je smanjio upotrebu energije za industrijsku proizvodnju i transport. To je rezultiralo smanjenjem emisije stakleničkih plinova. Vrijeme toplije od uobičajenog na većem dijelu sjeverne polutke također je značilo da su emisije nešto niže nego što bi bile u istom razdoblju prošle godine. U studiji se navodi da je pad dnevnih emisija CO2 najizraženiji u travnju kada su bila najoštrija ograničenja. Emisije su se počele oporavljati krajem travnja i svibnja kad su gospodarske aktivnosti nastavljene u Kini i dijelovima Europe.

Ali pad emisija povezanih s prometom i dalje je trajao.“Do 1. srpnja učinci pandemije na globalne emisije smanjili su se kako su se restrikcije lockdowna relaksirale i neke gospodarske aktivnosti ponovno pokrenule, posebno u Kini i nekoliko europskih zemalja. Međutim, među zemljama i dalje postoje značajne razlike. Kontinuirani pad emisija bilježimo u SAD-u gdje se slučajevi koronavirusa još uvijek znatno povećavaju”, dodaje se.

Izvor: Reuters

Komentari