Gledajte uživo: NASA će isporučiti uzorke asteroida na Zemlju

435

Nakon dugog, uspješnog i fascinantnog putovanja, NASA-ina svemirska letjelica OSIRIS-REx konačno će vratiti svoj dragocjeni teret na Zemlju.

24. rujna misija će ostaviti svoj spremnik za prikupljanje, prije nego što se vrati u svemir na drugu misiju.

Teret koji će isporučiti sastoji se od uzoraka prašine i ostataka s asteroida bogatog ugljikom po imenu Bennu, za kojeg se smatra da je nastao vrlo rano u povijesti Sunčevog sustava i koji relativno nepromijenjen lebdi okolo 4,5 milijardi godina.

U svom spremniku za prikupljanje, OSIRIS-REx prevozi oko 250 grama neprocjenjive Bennu prljavštine. Taj spremnik bit će ispušten unutar 59 km x 15 km elipse unutar zone testiranja i obuke Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država u pustinji Utah.

NASA-ini znanstvenici procjenjuju da će kapsula ući u Zemljinu atmosferu u 14.41 UTC (10.41 EDT) i ispustiti spremnik se oko 13 minuta kasnije.

Cijeli proces će se prenositi uživo od 10:00 EDT, a konferencija za novinare bit će održana u 11:00. Ovaj livestream može se pratiti na NASA Live, NASA TV i NASA aplikaciji.

Teret koji će biti ispušten je velika stvar

On predstavlja najveće izvlačenje ostataka asteroida ikada vraćeno na Zemlju – iako je to tek treće izvlačenje dosad. Japanske kolekcije s asteroida Itokawa i Ryugu stigle su 2010., odnosno 2020. godine.

Ali Bennu je posebno uzbudljiv asteroid. Klasificiran je kao B-tip, što znači da se smatra da osim visokog sadržaja ugljika sadrži i hlapljive elemente. To je u suštini vremenska kapsula ranog Sunčevog sustava koja bi mogla pomoći u odgovoru na pitanja poput toga jesu li Zemljinu vodu i druge sastojke za život dostavili asteroidi i meteori.

Na Zemlji su prisutne dvije stvari: voda i biologija”, kaže astrokemičar Jason Dworkin, znanstvenik na projektu OSIRIS-REx pri NASA-i Goddard. “I jedno i drugo može ozbiljno promijeniti meteorite kada padnu na tlo i zbuniti priču koju ispričaju kemija i mineralogija uzorka. Netaknuti uzorak mogao bi pružiti uvid u razvoj Sunčevog sustava.”

OSIRIS-RExova misija bila je pažljiva. Svemirska letjelica lansirana je sa Zemlje u rujnu 2016. i provela je nešto više od dvije godine putujući do asteroida koji ima orbitu koja ga dovodi blizu Zemlje svakih 6 godina. U prosincu 2018. OSIRIS-REx parkirao se u orbiti oko Bennua i proveo sljedeće dvije godine promatrajući asteroid i prikupljajući uzorke.

Krenuo je na svoje putovanje natrag na Zemlju u svibnju 2021., a NASA-ini znanstvenici od tada se pripremaju za njegov povratak. Nakon što se spremnik prikupi, odmah će se odnijeti u prijenosnu čistu sobu na lokaciji kako bi se osigurala minimalna kontaminacija.

Osim toga, znanstvenici će uzeti uzorke tla i zraka oko mjesta slijetanja kapsule. To se može usporediti s uzorkom, nakon što se otvori i analizira, kako bi se identificirali lokalni kontaminanti. Rezultate prve analize nećemo znati do 11. listopada, ali to nije tako dugo za čekati. Uostalom, ovo su velika pitanja na koja se znanstvenici nadaju da će šalica zvjezdane prašine odgovoriti.

“Ovdje se radi o razumijevanju našeg podrijetla”, rekao je glavni istraživač OSIRIS-REx Dante Lauretta još 2020., “baveći se nekim od temeljnih pitanja koja si postavljamo kao ljudska bića: Odakle smo došli? I jesmo li sami u Svemir?”

Izvor: Science Alert

Komentari