Gasi se Internet Explorer

42

Microsoft Corp (MSFT.O) gasi nekada sveprisutan preglednik Internet Explorer sljedeće godine, dok se priprema za borbu s vodećim tržištem Chrome svojim novim preglednikom Edge.

Pokrenut 1995., Internet Explorer postao je dominantan preglednik i tu titulu držao je više od deset godina, u paketu s Microsoftovim operativnim sustavom Windows koji je unaprijed instaliran na milijarde računala.

Preglednik je, međutim, počeo gubiti od Googleovog Chromea krajem 2010-ih i postao je predmetom bezbrojnih internetskih memeova zbog svoje tromosti u usporedbi s rivalima. Da bi se bolje natjecao, Microsoft je 2015. pokrenuo preglednik Edge koji radi na istoj tehnologiji kao i preglednik Google.

Od travnja Chrome ima 65% udjela na globalnom tržištu preglednika, a slijedi ga Apple Inc (AAPL.O) Safari, s 18% udjela, prema tvrtki za web analitiku Statcounter. Microsoft Edge ima udio od 3%, dok Internet Explorer ima mali udio na tržištu kojim je nekad dominirao. Proizvođač softvera Windows rekao je da je budućnost Internet Explorera na sustavu Windows 10 u bržem i sigurnijem Microsoft Edgeu.

“Desktop aplikacija Internet Explorer 11 povući će se i prestat će podržavati 15. lipnja 2022. za određene verzije sustava Windows 10”, rekla je tvrtka u blogu. Preglednik je bio u središtu antitrustovskog postupka protiv Microsofta prije više od dva desetljeća, a američki sudac odlučio je da je softverski titan prekršio zakon nakon što je kombinirao Internet Explorer i operativni sustav Windows. Najteža kršenja zakona potvrđena su u žalbenom postupku, ali tvrtka je nastavila spajati svoj operativni sustav i preglednik.

Izvor: Reuters

Komentari