Francuska zvijezda Jean-Paul Belmondo preminuo u 88. godini

19

Jean-Paul Belmondo, francuski glumac koji se proslavio kao zvijezda klasika Novog vala Jean-Luca Godarda “Breathless”, preminuo je u 88. godini. Vijest o Belmondovoj smrti potvrdio je njegov agent AFP-u.

Od francuskih obožavatelja dobio je nadimak Bébel, a Belmondo je bio jedna od posljednjih preživjelih ikona francuskog Novog vala.

Poznat po svojoj podrugljivoj, škrtoj i uličnoj slici na ekranu, Belmondo je izazvao uznemirenost među francuskim kinematografima zbog svog dobrog izgleda.

Rođen 1933. u pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seine, borio se u raznim privatnim školama prije nego što je nakratko pokušao postati boksač. Potom se prijavio na prestižnu Nacionalnu akademiju dramskih umjetnosti, a prihvaćen je 1952. Potom je postigao uspjeh u nekoliko kazališnih predstava.

Godard, tada kritičar francuskog filmskog časopisa Cahiers du Cinéma, primijetio je Belmonda tijekom njegove izvedbe u produkciji Un Drôle de Dimanche Marca Allegreta 1958. godine. Glumio ga je u kratkom filmu, Charlotte and Her Boyfriend. Belmondo je svoju prvu glavnu filmsku ulogu postigao kasnije te godine, u filmu Les Copains du Dimanche Henrija Aisnera, otprilike u isto vrijeme kada je zapažen zbog svoje izvedbe u predstavi. Ovaj film mu je pomogao da dobije ulogu u gangsterskom filmu Classe Tous Risques (1960), kao mladi gangster koji je pomagao progonjenom ubojici Lina Venture.

U svojoj probojnoj ulozi Michela Poiccarda u Godardovom filmu Breathless, Belmondo je osigurao svoj status miljenika Novog vala i postao poznat po svojim nastupima. U to je vrijeme The New York Times primijetio da se Belmondu nudi “više glumačkih zadataka nego što može podnijeti”.

Među njegovim ulogama početkom šezdesetih bili su umirovljeni gangster u filmu A Man Named Rocca, te kao alkoholičar s Jeanom Gabinom u A Monkey in Winter. Belmondo se također ponovno sastao s Godardom za mjuzikl, A Woman is a Woman, a kasnije 1965. za Pierrot le Fou, gdje se vratio igranju samosvjesnog gangstera po kojem je stekao slavu.

Dok su neki njegovi sunarodnjaci poput Alaina Delona selili u Hollywood, Belmondo nikada nije bio zainteresiran za učenje engleskog jezika i prelazak na jaka svjetla Los Angelesa.

Komercijalno, Belmondo je bio jedna od najvećih zvijezda u Francuskoj tijekom 1960-ih i 1970-ih, a njegovu je popularnost nadmetao samo Delon, koji je svojim glatkim, izuzetnim crtama bio izrazit fizički kontrast Belmondu sa iskrivljenim nosom.

Mogao se vidjeti i u špici James Bonda Casino Royale, zajedno s Peterom Sellersom, Orsonom Wellesom i Davidom Nivenom.

Glumac je 2001. godine hospitaliziran s moždanim udarom nakon čega se rijetko viđao na ekranu. Belmondo je nedavno fotografiran na proslavi 88. rođendana s obitelji. Još nije objavljen uzrok smrti. Iza sebe je ostavio troje djece.

Izvor: Independent

L.B.

Komentari