Francuska zabranjuje grijalice na terasama barova i kafića jer zagrijavaju ulice

18

Francuska vlada najavila je nove mjere zaštite okoliša, koja uključuje zabranu vanjskih grijalica za kafiće i barove. Ministrica ekologije Barbara Pompili rekla je da je vanjsko grijanje ili klimatizacija “ekološka aberacija”. Zabrana će stupiti na snagu tek nakon zime jer su restorani teško pogođeni Covid-19, dodala je.

Sve grijane ili klimatizirane zgrade otvorene za javnost također će morati držati svoja vrata zatvorenima kako ne bi trošili energiju. Pompili je rekla novinarima da je pogrešno da trgovine ljeti “klimatiziraju ulice” držeći svoja vrata otvorenima samo kako bi poštedjeli kupce da ih moraju otvoriti. “Ni terase ne bi trebale biti grijane zimi kako bi se ljudi osjećali toplo dok piju kavu”, rekla je.

Trgovačke grupe kažu da više od 75% restorana i kafića na području Pariza ima grijanu terasu. Nekoliko francuskih gradova ih je već zabranilo, ali gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo odbila je to, rekavši da bi to nanijelo prevelik udarac tvrtkama. Pompili rekla je da će službenici razgovarati s vlasnicima o načinima provedbe mjera nakon zime. Mjere koje je najavila Pompili predložene su na Građanskoj konvenciji o klimi koja ima 150 slučajno odabranih članova, a koju je prošle godine formirao predsjednik Emmanuel Macron.

Mjere je imenovao novi premijer Jean Castex, koji je investirao 20 milijuna eura za očuvanje klime, kao dio poticajnog plana vrijednog 100 milijuna eura namijenjenog pomoći gospodarstvu da se oporavi od pandemije koronavirusa. Također mjere uključuju stvaranje dva prirodna parka i nacionalnog rezervata prirode. Potiče se vlasnike zgrada da poboljšaju izolaciju i da im se zabrani postavljanje novih peći na ugljen ili plin.

Izvor: BBC

Komentari