Facebook prijeti da će se povući iz Europe

21

Facebook je upozorio da bi se mogao povući iz Europe ako irski povjerenik za zaštitu podataka provede zabranu dijeljenja podataka sa SAD-om, nakon značajne presude Europskog suda utvrđene u srpnju da američke obavještajne agencije nisu imale dovoljno zaštitnih mjera .

U sudskom spisu u Dublinu, Facebook-ov glavni savjetnik napisao je da bi provođenje zabrane tvrtku ostavilo nesposobnom za rad. „U slučaju da Facebook podliježe potpunoj obustavi prijenosa podataka korisnika u SAD“, tvrdila je Yvonne Cunnane, „nije jasno kako bi, u tim okolnostima, mogao i dalje pružati Facebook i usluge Instagrama u EU.” 

Facebook je to porekao tvrdeći u izjavi da je to običan odraz stvarnosti. “Facebook ne prijeti povlačenjem iz Europe”, rekao je glasnogovornik. “Pravni dokumenti podneseni irskom visokom sudu utvrđuju jednostavnu stvarnost da se Facebook i mnoge druge tvrtke, organizacije i usluge oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi upravljali svojim uslugama. Nedostatak sigurnog, sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka naštetio bi gospodarstvu i omeo bi rast tvrtki koje se temelje na podacima u EU, baš kao što mi tražimo oporavak od Covid-19. “

2011. godine, austrijski odvjetnik Max Schrems počeo je podnositi pritužbe o privatnosti irskom povjereniku za zaštitu podataka, koji regulira Facebook u EU, o praksi društvene mreže. Te su se žalbe ponovo pokrenule dvije godine kasnije, kada je Guardian otkrio NSA-in program Prism, golemu nadzornu operaciju koja uključuje izravan pristup sustavima Googlea, Facebooka, Applea i drugih američkih internetskih tvrtki. Schrems je podnio daljnju žalbu zbog privatnosti, koja je na kraju proslijeđena Europskom sudu pravde. Taj je sud 2015. utvrdio da je, zbog postojanja Prizme, sporazum “Sigurna luka”, koji je američkim tvrtkama omogućio prijenos podataka građana EU-a kući, bio nevaljan. EU je potom pokušala drugi pravni sporazum o prijenosu podataka, takozvani štit privatnosti; i to je poništeno u srpnju ove godine, a sud je ponovno presudio da SAD ne ograničavaju nadzor građana EU.

U rujnu je irski povjerenik za zaštitu podataka započeo postupak provedbe te presude. Povjerenik je izdao preliminarnu naredbu prisiljavajući društvenu mrežu da obustavi prijenos podataka u inozemstvo. Kao odgovor na to, Nick Clegg, šef tvrtke za globalne poslove i komunikacije, objavio je objavu na blogu u kojoj se tvrdi da “međunarodni prijenos podataka podupire globalno gospodarstvo i podržava mnoge usluge koje su ključne za naš svakodnevni život. U najgorem slučaju, to bi moglo značiti da malo tehnološko pokretanje u Njemačkoj više neće moći koristiti američkog dobavljača oblaka”, napisao je. “Španjolska tvrtka za razvoj proizvoda više nije mogla voditi operaciju u više vremenskih zona. Francuski prodavač možda otkrije da više ne može održavati call centar u Maroku.” Clegg je dodao: “Podržavamo globalna pravila koja mogu osigurati dosljedan tretman podataka širom svijeta.”

Izvor: The Guardian

Komentari