Europski izbori su blizu: kako glasati iz inozemstva, koja su prava i obaveze

53

Pred nama je mjesec europskih izbora, koji će se održati od 23. do 26. svibnja. Svaki punoljetan državljanin u Hrvatskoj može glasati jednom i za hrvatske kandidate. No što ako se u vrijeme izbora nađete u inozemstvu? I tada vam je omogućeno glasati, no vaša prava ovise o tome jeste li u zemlji članici Europske unije ili izvan nje.

Ako ste unutar Europske unije imate pravo glasati kao da ste državljanin zemlje u kojoj boravite. Ipak, neke zemlje poput Luksemburga zahtijevaju duži boravak u zemlji kako biste mogli ostvariti pravo glasanja. U nekim zemljama potrebno je priložiti potvrdu o nekažnjavanju.

Ako u zemlji Europske unije želite glasati za kandidate te zemlje u kojoj boravite, potrebno je zatražiti  biračko pravo. Svaka država određuje svoja pravila u vezi s prijavom. Strani državljani u Hrvatskoj moraju se prijaviti tako da će priložiti potrebne izjave najkasnije mjesec dana prije izbora. Ako želite glasati za hrvatske kandidate u stranoj državi, potrebno je provjeriti svoj status biračkog prava u Hrvatskoj jer ako boravite više godina u inozemstvu, moguće je da ste izbrisani iz registra.

Kao hrvatski državljani u državama koje nisu članice EU možete glasati u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu u toj zemlji. Državljanima nekih zemalja poput Bugarske, Danske, Grčke ili Italije nije dopušteno glasati u zemljama nečlanicama.

Potrebno je još uzeti u obzir da je u Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Grčkoj i Luksemburgu glasanje obavezno, stoga ako ste prijavljeni u registar tih država dužni ste i vi glasati, ravnopravno s državljanima te zemlje.

Komentari