Europom se šire tigrasti komarci koji mogu prenijeti opasne viruse

261
komarac

Zdravstvene vlasti u Parizu po prvi su put zaprašivale područja francuske prijestolnice kako bi ubile tigraste komarce koji prenose zarazne bolesti. Za njihovo brzo širenje sjevernom Europom smatra se da su zaslužne klimatske promjene.

Ceste su bile zatvorene, a ljudi su zamoljeni da ostanu u svojim domovima u jugoistočnom Parizu u ranim jutarnjim satima u četvrtak dok su izvođači radova za suzbijanje štetočina raspršivali insekticid po drveću, zelenim površinama i drugim područjima gdje se razmnožavaju komarci.

Ovakvi prizori redovita su pojava u tropskim gradovima i postaju sve češći u Europi kako se tigrasti komarac, koji može prenijeti viruse denge, chikungunya i zika, širi iz svoje rodne jugoistočne Azije.

To se prvi put dogodilo u Parizu, ali ne i u Francuskoj. Jug zemlje se već nekoliko godina bori s tigrastim komarcima “, rekla je zamjenica pariške gradonačelnice Anne Souyris, zadužena za zdravstvenu politiku.

Regionalno zdravstveno tijelo za glavni grad, ARS Ile-de-France, je priopćilo da je ciljano područje fumigacije bilo 150 metara oko kuće osobe u 13. okrugu glavnog grada koja se zarazila denga groznicom tijekom putovanja kako bi se smanjio rizik od daljnjeg prijenosa.

Ako tigrasti komarac ubode osobu koja je unijela virus iz inozemstva, onda i sama postaje prijenosnik bolesti. Tigrasti komarac (Aedes albopictus) stigao je u južnu Europu u prvom desetljeću ovog stoljeća i od tada se ubrzano probija prema sjeveru, s time da se već nastanio u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Zdravstveni stručnjaci smatraju da se komarac uspio tako dobro skrasiti na kontinentu i zbog klimatskih promjena jer toplije vrijeme skraćuje razdoblje inkubacije za jaja, a zime više nisu dovoljno hladne da ubiju štetočine.

Uvjereni smo da se radi o riziku koji će postati još veći”, rekla je još ranije Marie-Claire Paty, voditeljica odjela za praćenje zaraznih bolesti u javnozdravstvenom tijelu Sante Publique.

Izvor: The Guardian

Komentari