Etna ponovo erumpirala! “Tako velike erupcije nismo vidjeli godinama!”

32

Vulkan Etna dosegla je vrhunac erupcije u ponedjeljak kada su se fontane vulkanske lave vinule 1500 metara u vis što je prikaz koji je jedan stručnjak opisao kao “jedan od najupečatljivijih u posljednjih nekoliko desetljeća”. Najaktivniji europski vulkan posljednjih je tjedana bio u konstantnim erupcijama, izbacujući užarenu magmu i obilni pljusak pepela, dopirući čak do Catanije.

“Etna ovih dana održava predstavu”, rekao je Marco Neri, stručnjak za vulkanologiju i član INGV-a, talijanskog nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju. „Ovo je zasigurno najjača erupcija u južnom krateru koja je otkrivena od 1971. Tako velike erupcije nismo vidjeli godinama, ali trenutno nema rizika za stanovništvo, osim dima koji nekolicini može stvoriti probleme s disanjem.”

U ponedjeljak, oko 23 sata, fontane lave, okružene gigantskim oblacima dima, prelazile su visinu od 1.500 metara, dok je tisuće ulomaka stijena bačeno iz kratera u nebo nekoliko kilometara u vis. “To je sigurno bila jedna od najspektakularnijih erupcija posljednjih desetljeća“, rekao je Boris Behncke, vulkanolog iz Nacionalnog instituta za geofiziku u Cataniji. “Ali ovo spada u uobičajenu aktivnost ovog vulkana. Etna radi vrlo normalne stvari, čak i ako se svaki put čini da je sve veće, jače, šarenije i prijeteće. “

Prema vulkanolozima, Etna izbacuje primitivnu magmu što je pojam koji se odnosi na vrste magme čiji se sastav malo promijenio u usporedbi sa zemljinim plaštem gdje je nastala. To je dublja magma koja dolazi iz utrobe planine i nosi veći naboj plina. Iz tog je razloga sposobna proizvesti zapanjujuće visoke fontane od lave.

“Ovakva svježa magma već je viđena i to je ono što stvara ove vrlo visoke fontane lave”, rekao je Behncke. “Imajte na umu da su 1789. fontane lave dosezale 3.000 metara. Kaže se da je lava toliko osvijetlila nebo da je bilo moguće čitati čak i noću. ” Etnine česte erupcije ponekad su duboko promijenile krajolik jugoistočne Sicilije i u mnogim su prilikama predstavljale prijetnju naseljima na njezinim padinama.

Najduža zabilježena erupcija dogodila se u srpnju 1614. godine, kada su eruptivne aktivnosti trajale 10 godina, a vulkan je emitirao više od milijardu kubnih metara lave. Najpoznatija i najrazornija erupcija dogodila se 1669. godine, kada je lava, popraćena potresima, zatrpala desetke gradova i čak došla do mora.

Izvor: The Guardian

Komentari