Estonski parlament izglasao zabranu uzgoja životinja za krzno

13

Estonski parlament usvojio je značajan zakon kojim se zabranjuje uzgoj životinja za krzno u toj zemlji. To Estoniju čini 14. europskom državom koja je zabranila uzgoj životinja kako bi ih ubijala i prodavala krzno. Međutim, do 2026. godine konačna će zabrana biti donesena.

Estonsko stanovništvo snažno se protivi uzgoju krzna. Kritičari su rekli da je krajnje nemoralno uzgajati životinje kad je na raspolaganju toliko sintetičkih materijala koji se ne oslanjaju na ubijanje životinja. Također ističu da mnoge životinje ulovljene u uzgoju krzna žive užasno, zarobljene u kavezima prije nego što ih na kraju ubiju.

Iako je zabrana tek sada uspostavljena, broj životinja za koje se smatra da će biti zarobljene na farmama krzna smanjuje se od 2009. godine, kada se prvi put raspravljalo o zabrani. U 2009. godini je čak 200 000 životinja bilo na farmama krzna u usporedbi s oko 1000 danas.

Connor Jackson, izvršni direktor Open Cagesa, rekao je za ERR News: “Ovo je sjajan dan za tisuće životinja koje će biti spašene od patničkog života zahvaljujući Estoniji koja donosi ovaj zakon.”

Iako su mnoge nacije zabranile uzgoj krzna, gotovo niti jedna od njih nije zabranila prodaju krzna. To znači da se uzgoj i trgovina živih životinja radi krzna na mnogo načina jednostavno izvozi u inozemstvo.

Čak i u Velikoj Britaniji, koja je bila prva europska zemlja koja je zabranila farme krzna, još uvijek postoji masovna prodaja krzna iz inozemstva. Ankete pokazuju da bi preko 70% građana Velike Britanije podržalo nametanje ograničenja prodaje i uvoza krzna u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Glasnogovornik Human Society International rekao je o uvozu krzna u Veliku Britaniju: “Većina Britanaca ne želi imati nikakve veze s okrutnošću uzgoja životinja za krzno i podržavaju zabranu uvoza i prodaje krzna ovdje. Ovo je važna prilika i za pojedinačne potrošače i za modne tvrtke da vladi daju do znanja da je krzno čvrsto izvan mode u Velikoj Britaniji. “

Mnoge glavne modne marke dugo nisu htjele koristiti krzno ili čak lažno krzno u svojim proizvodima.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari