EMA: Postoji veza između AstraZenece i neobičnih krvnih ugrušaka, ali korist je i dalje veća od rizika nuspojava

10

Europska agencija za lijekove danas je potvrdila da postoji povezanost cjepiva AstraZenece i neobičnih krvnih ugrušaka, ali je naglasila da je korist i dalje veća od rizika nuspojava. “Nakon istrage više desetaka slučajeva nastanka krvnih ugrušaka nakon cijepljenja AstraZenecom u EU, sigurnosni odbor EMA-e je zaključio da su koristi AstraZenece sveukupno veće od rizika koje donose nuspojave. Covid-19 je vrlo ozbiljna bolest, koja svakodnevno u EU odnosi stotine života. Ovo cjepivo se pokazalo kao visoko učinkovito, ono sprečava hospitalizacije i teške oblike bolesti. Cjepivo spašava živote i izuzetno je važno u borbi protiv Covida-19. Zaključili smo da bi stvaranje neobičnih krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim trombocitima trebali biti navedeni kao moguće rijetke nuspojave cjepiva“, rekla je ravnateljica EMA-e Emer Cooke.

EMA je istražila 86 prijavljenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka, a do sada je AstraZenecom cijepljeno 9.2 milijuna ljudi. “Kad milijuni ljudi prime cjepivo, moguće su vrlo rijetke nuspojave koje nisu uočene tijekom kliničkih istraživanja. Ovo nam pokazuje da naš sustav nadzora djeluje. Ovi vrlo rijetki događaji su identificirani. Bilo koja odluka neke države trebaju uzeti u obzir situaciju s pandemijom u pojedinoj državi”, naglasila je Cooke. Većina slučajeva krvnih ugrušaka prijavljena je kod žena mlađih od 60 godina unutar dva tjedna od primanja cjepiva.

“Većina slučajeva zabilježena je kod žena mlađih od 60 godina, ali na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama. AstraZeneca će morati provesti dodatna istraživanja kako bi istražila pojavu krvnih ugrušaka”, poručila je EMA. Dužnosnik EMA-e zadužen za analizu podataka Peter Arlett, usporedio je rizik od AstraZenecinog cjepiva s kontracepcijskim sredstvima, koja u malom broju na velikoj skali isto izazivaju slučajeve zgrušavanja, no i dalje se koriste.

EMA je objavila da je jedno moguće objašnjenje stvaranja krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom trombocita bio “odgovor imunološkog sustava organizma, koji vodi stanju sličnom onom koje se ponekad događa kod pacijenata koji su primili lijek heparin,” prenosi Index.

Komentari