Elon Musk pokrenuo natjecanje za uklanjanje ugljičnog dioksida. Najbolji će osvojiti 100 milijuna dolara

21

Drugi najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, najavio je nagradu od 100 milijuna dolara za svakoga tko uspije razviti projekt koji može pomoći u uklanjanju ugljičnog dioksida iz atmosfere. Osnivač SpaceX-a i Tesle rekao je da će natjecanje za uklanjanje ugljika XPrize biti način stvaranja novog zelenijeg, ekološki prihvatljivijeg svijeta i nada se da će novčana nagrada motivirati najbolje i najpametnije da iznesu nevjerojatne ideje.

Parametri natjecanja znače da se mora raditi o velikom projektu koji može “povući ugljični dioksid izravno iz atmosfere ili oceana i trajno ga i održivo odvojiti”. Pobjednički tim također mora dokazati da se projektom može ukloniti 1.000 tona ugljičnog dioksida godišnje i modelirati njihove troškove na milijun tona godišnje s dugoročnom ambicijom povlačenja gigatona godišnje.

Ugljični dioksid jedan je od glavnih uzroka globalnog zatopljenja jer zarobljava sunčevu toplinu unutar Zemljine atmosfere, polako je zagrijavajući. To onda uzrokuje ekstremno vrijeme i topljenje polarnih kapa. Na web stranici XPrize navedeno je: “Natjecanja XPRIZE imaju jasne, objektivne i mjerljive ciljeve i na najmoćniji način hvataju maštu ljudi širom svijeta nadahnjujući sve na akciju. Svijetu su potrebne lude ideje. Rješenja mogu doći od bilo koga, bilo gdje na planeti; inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, inovatori, građanski znanstvenici i srednjoškolci prihvatili su duh natjecanja, osvojili milijune dolara i pomogli oblikovati bolju budućnost za sve. Svatko od nas ima moć da napravi razliku. “

Najava četverogodišnjeg natjecanja objavljena je na Dan planeta Zemlje. U prvoj godini natjecanja nagrade od milijun dolara dobit će 15 projekata. Nakon četiri godine, suci će odabrati jednog ukupnog pobjednika koji će dobiti 50 milijuna dolara, dok će troje drugoplasiranih dobiti po 30 milijuna dolara.

Izvor: Entepreneur

Komentari