Dužnosnik EMA-e potvrdio vezu između AstraZenecina cjepiva i tromboza

103

Dužnosnik Europske agencije za lijekove potvrdio je za talijanski dnevnik Il Messaggero da postoji povezanost između cjepiva AstraZeneca i pojava tromboza nakon cijepljenja. „Sada možemo reći da je jasno da postoji veza s cjepivom. Međutim, još ne znamo što uzrokuje tu reakciju. Da rezimiram, postoji veza, ali još moramo utvrditi kako se to događa,“ kazao je Marco Cavaleri koji je zadužen za strategiju cjepiva pri EMA-i.

Ovo pitanje razmatrat će se do 9. travnja: “Nastojimo dobiti točnu sliku onoga što se događa, precizno definirati taj sindrom koji nastaje zbog cjepiva. Među cijepljenima postoji određen broj slučajeva cerebralnih tromboza kod mladih osoba, viši od onoga što bismo očekivali. To moramo reći.” Potvrđeni su deseci takvih slučajeva od kojih su neki imali smrtni ishod. Primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva od kojih 7 sa smrtnim ishodima 18,1 milijuna cijepljenih do 24. ožujka.

Podsjetimo, EMA je ranije zaključila da nije dokazana nikakva uzročna veza s cjepivom te istakla da je prednost cijepljenja veća od rizika. Paul Hunter, stručnjak za medicinsku mikrobiologiju sa Sveučilišta East Anglia, rekao je da “elementi dokaza idu ipak u prilog tome da je cjepivo Oxforda i AstraZeneca doista uzrok,” prenosi Novi list.

Moramo pričekati konačni zaključak EMA. Razgovarali smo o tome kako zauzeti poziciju ukoliko se pokaže tako, no moramo dobiti jasnu odluku EMA-e. Ne smijemo zanemariti inpute koji se odnose na ozbiljne komplikacije povezane s nekim cjepivom. Tek kada dobijemo konačnu odluku EMA-e, zauzet ćemo stav”, komentirao je Beroš, a Capak nadodao: “Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće je da će mijenjati nekakve preporuke. Vjerojatno će ići prema preporukama za određenoj dobi.”

Europska agencija za lijekove (EMA) demantirala je vijest kako je pronađena veza između AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 i pojave tromboza nakon cijepljenja. “Zaključak još nije donesen, a provjera je još u tijeku”, stoji u izjavi EMA-e za AFP.

Komentari