Dom pun pametnih uređaja mogao bi biti ranjiv na više od 12.000 hakerskih napada u jednom tjednu

89

Kao društvo, sve se više oslanjamo na tehnologiju u našim domovima i u našem svakodnevnom životu, ali to oslanjanje nije bez rizika.

Prema nedavnom izvješću Whicha, dom pun pametnih uređaja mogao bi biti ranjiv na više od 12.000 hakerskih napada u jednom tjednu, no postoji li neki uređaj ili alat koji nas najviše brine?

Zaintrigirani ovim, BespokeSoftwareSolutions upotrijebili su alat za online analitiku Ahrefs kako bi pronašli proizvod za koji se najviše brinemo da će biti hakiran.

Pametni uređaj zbog kojeg smo najviše zabrinuti zbog hakiranja:

Uređaj

Najčešće korišteni pojam za pretraživanje povezan s hakiranjem

Broj prosječnih godišnjih pretraživanja

1

Mobitel

Kako prepoznati je li vaš mobitel hakiran

716,400

2

Kompjuter

Hakiran kompjuter

31,920

3

iPad

iPad hakiran

29,160

4

Wi-Fi

Wi-Fi hakiran

23,760

5

Alexa

Alexa hakirana

16,800

6

Laptop

Je li moj laptop hakiran

14,040

7

Pametan sat

Pametan sat hakiran

13,200

8

Kamera

Kako prepoznati je li vaša kamera hakirana

12,960

9

TV

TV hakiran

10,680

10

Baby monitor

Kako prepoznati je li baby monitor hakiran

9,840

BespokeSoftwareSolutions može otkriti da su proizvod za koji smo najviše zabrinuti zbog hakiranja naši telefoni, s masivnih 716 400 ukupnih globalnih online pretraživanja godišnje. Budući da su telefoni postali sastavni dio modernog života, ne čudi nas da smo zabrinuti da će biti hakirani, pri čemu su važne lozinke, financijski i osobni podaci ugroženi. Porast u korištenju podataka, problemi s performansama, skočni prozori ili promjene na vašem zaslonu sve su to pokazatelji da je vaš telefon hakiran.

Drugo je računalo, s ukupno 31.920 globalnih online pretraživanja godišnje povezanih s hakiranjem. Ako je vaše računalo hakirano, haker može ukrasti vaše osobne podatke ili izbrisati programe koje ste instalirali, pa ako vidite česte skočne prozore (osobito one koji vam govore da posjetite čudne stranice), morate brzo djelovati.

iPad je treći s ukupno 29.160 globalnih online pretraživanja godišnje. Apple je napravio promjene i implementirao više sigurnosti u svoja najnovija ažuriranja, ali stariji uređaji su još uvijek osjetljivi na hakiranje.

Na četvrtom mjestu je Wi-Fi s 23.760 godišnjih pretraživanja, a među prvih pet je Amazon Alexa sa 16.800 godišnjih pretraživanja u vezi s hakiranjem.

Glasnogovornik BespokeSoftwareSolutions podijelio je svoje savjete kako osigurati da vaši pametni proizvodi budu sigurni:

Iako je lako vjerovati da biste vi mogli biti sljedeća osoba koja će biti hakirana, možete poduzeti nekoliko jednostavnih koraka koji će nesumnjivo poboljšati sigurnost vaših pametnih proizvoda.

Promijenite zadane lozinke i nabavite upravitelja lozinki

Slaba zadana lozinka jedan je od najjednostavnijih načina za hakiranje jednog od vaših uređaja. Sve vaše lozinke za mrežne račune trebale bi biti različite, jake i jedinstvene. Na primjer, vaša lozinka za Instagram ne bi trebala biti ista kao vaša lozinka za Amazon ili online bankarstvo. Korištenje upravitelja lozinki jednostavan je način za to. Upravitelji lozinki za vas generiraju sigurne lozinke i nikada se više nećete morati mučiti da zapamtite drugu zaporku.

Održavajte svoje proizvode potpuno ažuriranim

Budući da su naši telefoni, prijenosna računala i aplikacije svi otvoreni za hakerski napad, sreća je što tvrtke koje ih proizvode neprestano traže nove bugove, popravljaju ih i provode strože sigurnosne mjere u novim ažuriranjima. Stoga uvijek ne zaboravite preuzeti i ažurirati najnovije verzije aplikacija i softvera čim postanu dostupne.
Budite oprezni s phishingom

Svi smo primili tekstualne ili e-poruke koje nas obavještavaju da se netko pokušava prijaviti na naše račune ili da smo potrošili novac kojeg se ne sjećamo. Najvažnije je zapamtiti da razmislite prije nego kliknete na bilo koju od ovih poveznica, jer mogu biti prijevara. Provjerite valjanost adrese e-pošte s koje ste primili ovu poruku, jer će se u adresi obično nalaziti ključno slovo ili pogrešno korištena gramatika, poput točke koja nije na mjestu, što ukazuje da je najvjerojatnije lažna.

Omogućite provjeru autentičnosti s dva faktora

Jedan od najboljih načina da zaštitite svoje mrežne račune čak i od najsofisticiranijih hakera je korištenje dvofaktorske provjere autentičnosti. Drugi korak provjere autentičnosti hakeru znatno otežava pristup vašim računima jer kombinira dva čimbenika, ili vaše korisničko ime ili lozinku, a zatim vaš telefonski broj ili možda nešto fizičko poput otiska prsta kao načina potvrde autorizacije. Ako su vaše korisničko ime ili adresa e-pošte ugroženi, dodavanje ovog dodatnog sloja sigurnosti pružit će vam dodatnu zaštitu.

L.B.

Komentari