David vs. Golijat – Jesu li građani u Veneciji dobili ‘bitku’ protiv kruzera?

27

Kad je prošlog mjeseca prvi kruzer od početka pandemije prošao Venecijanskom lagunom, stotine ljudi okupilo se na kopnu i u malim brodovima u znak protesta.

Nekoliko tjedana kasnije, činilo se da je vlada poslušala, objavivši da će za obranu ekosustava i baštine Venecije, brodovi za krstarenje biti zabranjeni u laguni od 1. kolovoza. Pokret je okončao godine političkog oklijevanja, očito postavljajući zahtjeve stanovnika i tijela kulture iznad lučkih radnika i turističke industrije.

“Za nas je to velika pobjeda”, rekao je za Reuters Tommaso Cacciari, član kampanje ‘No Grandi Navi’ (Bez velikih brodova). “Mnogi su nas uspoređivali s Davidom protiv Golijata.”

Ali bitka možda neće biti gotova. Dok se aktivisti brinu o zagađenju i eroziji u gradu koji je već ugrožen zbog porasta mora, lučki radnici pogođeni višemjesečnim zatvaranjima strahuju za život.

“Bio je to veliki udarac, osjećao sam se užasno”, rekao je Antonio Velleca, koji je 15 godina radio u zadruzi za rukovanje prtljagom za kruzere u Veneciji. “Osjećao sam da sam izgubio sigurnost svog života”, dodao je dok je provirivao kroz zaključana vrata djelomično zatvorenog terminala.

Brodovi iznad 25.000 tona bit će zabranjeni s plitkog kanala Giudecca koji vodi pored Piazze San Marco, najpoznatije znamenitosti grada. Putnički brodovi obično teže najmanje četiri puta više.

Budućnost ostaje neizvjesna. Rim je u prošlosti mnogo puta donosio zakone kojima je ograničen pristup linijskih brodova Veneciji, ali alternativno pristanište još nije spremno. Vlada želi ubrzati priključnu stanicu u industrijskoj luci u blizini Marghere, ali nema znakova da će to uskoro biti dovršeno.

Jane da Mosto iz grupe ‘We are here Venice’ koja se fokusira na ekološke i društvene projekte, pozdravila je zabranu, ali se bojala da to nije dugoročno rješenje. Filippo Olivetti, direktor grupe Bassani koja pruža lučke i turističke usluge, rekao je kako Venecija ne bi mogla opstati bez kruzera. “Ludo je to za luku i područje koje se obogatilo na lučkim aktivnostima, na pomorskom prometu. Ono će postati samo malo više od male marine”, rekao je.

Izvor: Reuters

Komentari