Danska nakon obustave cijepljenja razmišlja o podjeli cjepiva AstraZeneca siromašnim zemljama

49

Danska ispituje mogućnosti dijeljenja cjepiva AstraZeneca siromašnijim zemljama nakon što je zaustavila njegovu upotrebu zbog zabrinutosti zbog rijetkih krvnih ugrušaka, rekao je u četvrtak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Danska je ovog tjedna postala prva zemlja koja je uopće prestala koristiti AstraZenecino cjepivo protiv COVIDa-19, budući da europski dužnosnici istražuju izvještaje o rijetkim krvnim ugrušcima u kombinaciji s malim brojem tromboza koje su se dogodile u Europi i Velikoj Britaniji.

Odluka je pokrenula raspravu u Danskoj o tome što učiniti s ostacima cjepiva. Oporbene stranke tvrde da bi vlasti trebale dati cjepivo na raspolaganje Dancima koji su spremni na to. Danska trenutno ima nešto više od 200.000 cjepiva, ali treba dobiti još 3,5 milijuna iz prethodnih sporazuma, rekao je Državni institut.

SZO, koja zajedno s Britanijom i Europskom agencijom za lijekove (EMA) nastavlja preporučivati cjepivo AstraZenece s obrazloženjem da su koristi veće od rizika, gura zemlje da ne čuvaju cjepiva koja ne koriste.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass također je u četvrtak pozvao zemlje da daju svoje “viškove” zemljama s niskim primanjima. Lavovski udio cjepiva do sada distribuiranih u cijelom svijetu odlazio je u bogatije nacije. “Razumijem da je dansko ministarstvo vanjskih poslova spremno ili već razmatra mogućnosti za dijeljenje cjepiva protiv AstraZenece s siromašnijim zemljama”, rekao je novinarima direktor WHO Europe Hans Kluge.

Litvanska premijerka Ingrida Simonyte rekla je da bi njezina zemlja rado primila cjepivo iz Danske: „Još uvijek imamo manje cjepiva nego ljudi koji su voljni cijepiti se. Stoga je Litva izrazila spremnost da uzme onoliko doza AstraZenece koliko je Danska spremna podijeliti. “

WHO i EMA rekli su da bi svaka država trebala donositi odluke o svojim programima cijepljenja na temelju stopa cijepljenja, infekcije i hospitalizacije.

Izvor: Reuters

Komentari