Danas će se dogoditi potpuna pomrčina Sunca: Evo gdje će se sve moći vidjeti

134
pomrčina sunca

Potpuna pomrčina Sunca događa se 8. travnja diljem Sjeverne Amerike. Ovi se događaji događaju kada Mjesec prolazi između Sunca i Zemlje, potpuno zaklanjajući Sunčevu stranu. To promatrače uranja u tamu sličnu zori ili sumraku. Djelomična pomrčina bit će vidljiva u nekim dijelovima Europe: na Svalbardu (Norveška), Islandu, u Irskoj, na zapadu Velike Britanije, sjeverozapadnim dijelovima Španjolske i Portugala, Azorima i Kanarskim otocima.

Tijekom nadolazeće pomrčine, staza totaliteta, gdje promatrači doživljavaju najmračniji dio Mjesečeve sjene (umbra), prelazi Meksiko, lučnim sjeveroistokom kroz Teksas, Srednji zapad i nakratko ulazi u Kanadu prije nego što završi u Maineu.

Potpuna pomrčina Sunca događa se otprilike svakih 18 mjeseci na nekom mjestu na Zemlji. Posljednja potpuna pomrčina Sunca koja je prešla SAD dogodila se 21. kolovoza 2017. godine.

Međunarodni tim znanstvenika, predvođen Sveučilištem Aberystwyth, provodit će eksperimente u blizini Dallasa. Tim se sastoji od doktoranata i istraživača sa Sveučilišta Aberystwyth, Nasa Goddard Space Flight Centra u Marylandu i Caltecha (Kalifornijski tehnološki institut) u Pasadeni.

 

Komentari