Četvrtina djece u Bejrutu više neće moći pohađati školu nakon eksplozije luke

15

Međunarodni odbor za spašavanje upozorio je da se četvrtina bejrutske djece možda neće moći vratiti u školu kao rezultat eksplozije u luci koja se dogodila 4. kolovoza.

Izvještaj navodi da škole koje djeca pohađaju više nisu u stanju da omoguće povratak nastave i da bi obrazovanje moglo biti ozbiljno poremećeno u budućnosti ako se ne poduzmu hitne mjere. To ne uzima u obzir tekuću pandemiju CoVid-19 koja je već poremetila obrazovanje u Libanonu i širom svijeta. Stoga postoji dvostruka prijetnja kontinuiranom obrazovnom razvoju djece u zemlji.

Dječji fond Ujedinjenih naroda vjeruje da uništavanje i javnih i privatnih obrazovnih ustanova znači da će najmanje 70 000 učenika i 7600 učitelja biti izravno pogođeno u budućnosti. Također, nije uzet u obzir ogroman broj učenika i nastavnika koji su emocionalno traumatizirani eksplozijom ili stalnim poteškoćama s kojima se suočavaju kao rezultat incidenta.

U izjavi je Međunarodni odbor za spašavanje rekao: “Sa 163 škole oštećene eksplozijom u Bejrutu, najmanje četvrtina djece u gradu sada je u opasnosti da propusti školovanje. Preko 85 000 učenika registrirano je u školama oštećenim u eksplozijama, za sanaciju najteže oštećenih zgrada potrebno je minimalno 1 godina “.

Eksplozija se dogodila 4. kolovoza i usmrtila gotovo 200 ljudi, tisuće je pretrpjelo ozljede, a tisuće zgrada i domova uništeno je. Eksplozija se dogodila kao rezultat loše pohranjenog amonijevog nitrata koji je nekoliko godina sjedio bez nadzora. Stručnjaci vjeruju da je eksplozija imala snagu oko 10% atomske bombe koja je bačena na Hirošimu tijekom Drugog svjetskog rata.

Mnogi od onih koji su radili za lučku upravu stavljeni su u kućni pritvor dok se ne završi potpuna istraga. Međutim, strahovi su potresli glavni grad samo nekoliko tjedana kasnije kada je izbio novi požar i otkriveno je još više tona amonijevog nitrata, zbog čega su mnogi građani Bejruta pobjegli. Čak i prije eksplozije luke i pandemije CoVid-19, Libanon se suočio s najgorom ekonomskom krizom u svojoj povijesti i masovnim prosvjedima protiv pada životnog standarda.

izvor: Thinking Humanity

Komentari